Sümegi választási eredmények: szoros küzdelem és érvénytelen szavazatok

Sümegen a helyi önkormányzati választásokon a budapesti Karácsony-Vitézy esethez hasonlatos helyzet alakult ki, ahol a szavazatkülönbség igen csekély volt, és emellett magas volt az érvénytelen szavazatok száma.

A 444.hu beszámolója szerint a Veszprém megyei kisvárosban a korábbi fideszes polgármester, Végh László 1410 szavazatot kapott, míg az ellenzéki jelölt, Kovács Mihály 1399 voksot szerzett, ami mindössze 11 szavazatos különbséget jelent. Az érvénytelen szavazatok száma meglepően magas volt, összesen 114, ami rekordnak számít, ugyanis a városban 5 évvel ezelőtt ez a szám csak 53 volt.

Az Élhetőbb Városért Egyesület választási csalásra utaló jeleket látott, és Kovács Mihály elmondása szerint a választásokat követően több polgár is jelentkezett náluk, akik furcsaságokat tapasztaltak. A jelölő szervezet ezek alapján támadta meg a választás eredményét, és kilenc oldalas beadványban kérte a szavazatok újraszámolását és a választás megismétlését a Veszprém megyei Területi Választási Bizottságtól (TVB). A beadványban hangfelvételekkel és egyéb bizonyítékokkal támasztották alá állításaikat.

A fellebbezés részletei között szerepel, hogy három tanú állítása szerint egy ismerősük pénzt fogadott el egy jelölttől, hogy ő és családtagjai a meghatározott jelöltekre szavazzanak. Egy beszélgetés során készült hangfelvétel alapján úgy tűnik, hogy az említett B.A. elismerte, 70 000 forintot kapott a megválasztott polgármestertől, Végh Lászlótól. Az Élhetőbb Városért Egyesület a mozgóurnás szavazással kapcsolatban is problémákat észlelt, valamint néhány delegált azt állítja, a 004-es számú szavazókör szavazatszámláló bizottsága nem jól számolt.

A választási szakjogász segítségével benyújtott beadványban Kovács Mihályék több gyanús ügyre hivatkoznak, beleértve a szavazatszámlálás menetében tapasztalt szabálytalanságokat is. A jegyzőkönyvvezető Fleisz Tiborné felvetése ellenére, Szabóné Takács Judit SZSZB elnök azt mondta, „így gyorsabban végzünk a számolással”, és a szavazatok számlálása ennek megfelelően zajlott. A rendelkezésre álló információk szerint az érvénytelen szavazólapokat a SZSZB tagjai nem írták alá. Fucskó György delegált pedig arról beszélt, hogy a 006-os szavazókörben nem vették figyelembe a szerinte helyes véleményét arról, mi számít érvénytelen szavazatnak.

Kovács Mihály szerint miután a kisvárosban „kiderült, hogy a fideszes Végh László hogy és milyen eszközökkel nyert, óriási a felháborodás”. Szerinte, ha kiderül, hogy választási csalás történt, a választást meg kell ismételni. Egyelőre nem tudni, hogy a Nemzeti Választási Iroda tud-e az ügyről és döntöttek-e azzal kapcsolatban, hogy kivizsgálják-e a történteket. Az NVI oldalán elérhető adatok szerint a lebélyegzett és urnában lévő 59 732 darab szavazólapból 987 volt érvénytelen.