Stefano Bottoni: A rendszer még elvegetálhat

"A rendszer eróziója kétségtelen. Minden évben 60 ezerrel kevesebben vagyunk, épp az lesz a Fidesszel is, mint az MSZP-vel, hogy lassan elfogynak a támogatói, a fiatalok közül pedig nem sikerül híveket toborozni helyettük" – mondta Stefano Bottoni a hvg360 interjújában.

Stefano Bottoni történész szerint a Fidesznek az volt a mesterterve, hogy a megosztott ellenzék árnyékában elvisz majd az urnákhoz 1,5 millió saját szavazót, de Magyar Péter érkezésével ez a lehetőség elszállt, és a párt márciustól pánikszerű mozgósításba kezdett. A történész hozzátette, hogy nem Orbán, hanem Magyar Péter semmisítette meg a korábbi ellenzéket úgy, hogy a Fidesz táborából is tíz százalékot elharapott.

Bottoni úgy véli, hogy most egy kétéves maratonfutás kezdődik 2026-ra, ami mindkét politikai erő számára élet-halál kérdése lesz. "Ha Orbán 2026-ban veszít, akkor megroppan a varázsa, már valószínűleg nem engedik visszatérni az övéi. Magyar számára sincs más opció, mint a győzelem; ha parlamenti ellenzékként betagozódna a rendszerbe, akkor éppúgy eltűnne, mint az elődei" – mondta a történész.

A történész szerint Magyarnak fel kell építenie egy pártot, meg kell találnia a 106 egyéni képviselőjelöltet, és a Fővárosi Közgyűlésben is vívnia kell a napi politikai harcokat. Bottoni felveti a kérdést, hogy Magyar hogyan tudja majd integrálni a különböző pártokat és mozgalmakat, figyelembe véve, hogy a "Messiás-szerep" veszélyes és személyiségtorzító lehet. Magyar Pétert Emmanuel Macronhoz hasonlította, aki szintén az elitből jött, és aki "a haldokló szocialistáknak elmondta a végzetes diagnózist", Magyar pedig ugyanezt teszi a hazai baloldallal. Stefano Bottoni szerint Magyar Péter nem hasonlítható Márki-Zay Péterhez, mert nem kívülről jött, hanem a magyar elitből, egészen más kapcsolati tőkével, helyismerettel, gondolkodással. Védettebb a többi ellenzékinél, mert közülük érkezett, ismeri őket, jobban felkészült a támadásokra.

Bottoni szerint a mostani választáson az is látszott, hogy a nagyobb részvétel nem erősíti a Fideszt, és a pártnak nincsenek jelentős tartalékai. "A rendszer még elvegetálhat, ha nem történnek belül nagyobb rengések, és ha a túlélés reményében a rendszer oligarchái nem indulnak meg Magyar Péter felé" – véli a történész. Szerinte Magyarban megvan az a képesség, hogy egy ilyen helyzetet hatalomtechnikailag kezeljen, mivel "nem hiányzik belőle a fideszes huncutság".

A közösségi média terén Magyar Péter dinamikus előretörése is figyelemre méltó. Facebook-oldalának követőszáma a választás után jelentősen megugrott, és mára elérte a 337 ezer főt, ezzel az ötödik legnagyobb magyar aktív politikusi oldallá vált Orbán Viktor, Vona Gábor, Jakab Péter és Szijjártó Péter mögött. Magyar nemcsak Gyurcsány Ferenc facebookos követőtáborát előzte meg, hanem a közösségi médiában egykor népszerű Varga Juditét is, aki egyben az exfelesége. A Facebookon Magyar Péter élőben közvetítette országjárását és beszédeit, és a posztjaira érkezett reakciók mennyisége április eleje óta messze lekörözi az egész magyar politikai mezőnyt, beleértve Orbán Viktor 1,2 millió követős oldalát is.