Rebel Berry: A nyár íze

Mosmá' télleg nyár van, sőt, júliusban valószínűleg – mint immár évek óta –, várható, hogy az útkereszteződések digitális hőmérőin ismét azt fogjuk látni, hogy 40 Celsius-fok.

Kicsit elevezünk a borok tengeréről a színes, könnyebb, alacsony alkoholú, gyümölcsös italok világa felé. A nyári borok közül is jórészt a könnyű, szintén alacsony alkoholú, gyümölcsös változatokat részesítjük előnyben, valamint a végtelen variációkat kínáló koktélokat, amelyek imádják a jégkockát, a bubis italokat és a söröket. Mindezt úgy válogatjuk össze, hogy csak olyat ajánlunk, amit magunk is vállalhatónak és jó minőségűnek tartunk. Néha előveszünk komolyabb, háromdimenziós, nagy térmélységű, komplex és titokzatos, nagy borokat is, ha élményt adó tétellel futunk össze, mert ünnepnapokra és nagy nyáresti grillezésekhez is kellenek borok.

Ma egy olyan italt mutatunk be, amit remek holminak tartunk, de húsz éve még sikítófrászt kaptunk volna tőle. Ez tulajdonképpen egy finom málnaszörp, jó balanszú, csontszáraz cucc eszméletlen jó külsejű dobozban. Egy kicsi édességet is elviselnénk, ha már málnaszörp, de így is nagyon frissítő finomság, 4,5 százaléknyi sörös alkoholtartalommal. A habja rózsaszín, a málnaaroma nem tolakodó, kellemes, a sör átlátszatlan, mert szűretlen. Nyilvánvaló, hogy nemcsak elsőrendű frissítő, de eszményi koktélalapanyag is, például Baileys-zel, vagy camparival keverve, esetleg málna pálesszel dúsítva óvatosan, és mindennek a tetejében limoncellóval és proseccóval keverve mennyei istenbizonyítékot hozhatunk létre.

A söripar hamarabb kapcsolt az alkoholtartalom csökkentésére és a hagyományos közkedvelt maszkulin kesernyés söríz meghaladására, mint a bor. A belga sörök egy típusát már évszázadok óta gyümölccsel vagy lével együtt érlelik, a málnás sör, a framboise is az ő találmányuk. Ebben az innovációban vélhetőleg a sör tömegital jellege és célközönsége játszik szerepet, ami nem azonos a boréval. A sör populárisabb, a bor célközönsége szűkebb, középosztályibb és intellektuálisabb. A világ vidámparkosodásával a színes, gyümölcsös és buborékos italok iránti igény is nőtt, ezt próbáljuk kiszolgálni.

Rebel Berry 1.250 Ft, 90 pt