Életműdíjat kap az Akadémiától Quincy Jones

Quincy Jones, Richard Curtis, Juliet Taylor és a James Bond-filmek producerei kapják meg az amerikai filmakadémia kormányzói testületének díjait novemberben.

Quincy Jones, aki olyan filmekhez köthető, mint A szökés, a Hidegvérrel vagy a Bíborszín, az elmúlt 55 évben hétszer került Oscar-díj jelölésre. Többek között az eredeti filmzene, betétdal, sőt a legjobb film kategóriában is jelölték, de most először részesül az arany szobrocskában: a tiszteletbeli Oscart filmes életművéért kapja meg. Ő volt az első afroamerikai jelölt az eredeti dal és a legjobb filmzene kategóriában, valamint azok között a producerek között is, akiknek filmje a legjobb film kategóriában versenyzett.

Juliet Taylor castingigazgató, aki olyan filmek szereplőit válogatta, mint a Taxisofőr, az Annie Hall, a Lángoló Mississippi és a Schindler listája, szintén átveheti a filmakadémia tiszteletbeli elismerését. Richard Curtis, a Sztárom a párom és a Bridget Jones naplója írója, valamint az Igazából szerelem forgatókönyvíró-rendezője a kormányzók Jean Hersholt Humanitárius Díját nyerte el jótékonysági munkájáért. Curtis a brit Comic Relief karitatív szervezet társalapítójaként több mint kétmilliárd dollár összegyűjtésében játszott szerepet az elmúlt 40 évben.

Az Irving G. Thalberg Emlékdíjat, amely a kreatív producerek munkásságát ismeri el, az EON Productions két producere, Michael G. Wilson és Barbara Broccoli veheti majd át. Ők a James Bond-mozik, többek között a Casino Royale, a Skyfall és a Nincs idő meghalni című 007-es filmek producerei voltak. Érdekesség, hogy Broccoli apja, Albert „Cubby” Broccoli, 1981-ben szintén elnyerte a Thalberg-díjat. A filmakadémia új szabályzata értelmében a Thalberg-díjasok mostantól Oscar-szobrot kapnak az eddigi Thalberg-szobor helyett.

A díjátadó ünnepséget november 17-én rendezik meg a Los Angeles-i Ray Dolby Bálteremben, amely a Dolby Színházat is magában foglaló épületben található.