Nádasdy Ádám: Nem mindenki rossz író, aki állami kitüntetést kap

Elstartolt a 95. Ünnepi Könyvhét, amelyet június 13–16. között rendeznek meg Budapesten, három helyszínen, 170 kiállítóval és több mint 1000 dedikálással.

Június közepén élettel telik meg a budapesti Vörösmarty tér, a kortárs magyar irodalom legnagyobb és legfontosabb szabadtéri eseményének helyszíne. A borús idő ellenére az irodalom szerelmesei számára ez az ünnep nem maradhat el.

A megnyitó ünnepség a Tűzoltózenekar zenés bevonulásával kezdődött, majd Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte, hogy az irodalom nem csak a fővárosban, hanem országszerte sok kis és nagy településen is jelen van.

Nádasdy Ádám, Kossuth-díjas nyelvész, költő, műfordító nyitotta meg a könyvhetet, beszédében a pénz és az adakozás fontosságát hangsúlyozva. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mai magyar irodalom kevésbé mutatja be a leggazdagabbak világát, és több ilyen témájú mű megírására buzdította kollégáit.

Nádasdy szerint az írók bemutathatják a gazdagok életét, és a milliomosok adakozási hajlandóságát is kiaknázhatják. Úgy véli, a mecénásokat nem szponzoroknak, hanem mecénásnak kellene nevezni, és bár nem minden mecénás személye rokonszenves számára, a lényeg az, hogy támogassák az irodalmat.

A nyelvész kiemelte, hogy az állami kitüntetések a kormányzat által az adófizetők pénzéből adott elismerések, és bár a kormánytisztviselők gyakran a nekik rokonszenves írókat díjazzák, nem mindenki rossz író, aki állami kitüntetést kap. Nádasdy Ádám szerint nem szabad politikai rokon- vagy ellenszenvünknek befolyásolnia irodalmi ítéletünket.

Gál Katalin az Indexnek nyilatkozva elmondta, hogy a könyves szakma nehéz időket él, és a kulturális szféra egyre nehezebb helyzetben van. A könyvkiadás és könyvterjesztés sem kivétel, de a könyvek a modernkori világ nagy túlélője lehetnek. Az új törvények, mint a könyvek árkötöttségéről szóló törvény, és a köznyelvben fóliázós vagy homofób törvényként emlegetett családvédelmi törvény módosításai ellenére sem hasznosak a szakma számára.

Az ősszel életbe lépő új törvény szerint a könyvkiadók nem adhatnak 10 százaléknál nagyobb akciót az új könyvekre, ami a kis kiadók csődjéhez vezethet, és a nagy könyvhálózatok számára sem előnyös. Az Index korábban részletesen foglalkozott az üggyel, és kiderült, hogy a magyar könyvszakma már a javaslat formájában sem támogatta azt.