Médiában tevékenykedő bűnszervezet áfacsalása

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) leleplezett egy médiában tevékenykedő bűnszervezetet, amely közel kétmilliárd forint értékben csalt el áfát. A bűnözői csoport a médiaipar árnyékában rejtőzködve, számlagyárként működő céghálózatot hozott létre, hogy megrendelőik jogosulatlanul csökkenthessék adóterheiket.

A NAV szerint a bűnszervezet tagjai a média- és filmipar területén kibocsátott számlákkal végezték illegális tevékenységüket, miközben a valós gazdasági tevékenységet nem folytató alsó szintű gazdasági társaságokat használtak fel. A bűnözői csoport vezetői rokoni és baráti kapcsolatokkal kötődtek egymáshoz, és szerepeiket, feladataikat leosztották a céghálózat fenntartásában. A központ egy motoros bolt volt, ahol a cégek számláiról leemelt pénzeket osztották szét.

A hatóságok által végrehajtott, 52 helyszínen egyszerre történt rajtaütés során a győri nyomozók egy számlagyárat számoltak fel, amely a költségvetést közel kétmilliárd forinttal károsította meg. A bűnszervezet tagjai a bűncselekményből származó hasznot készpénzben, ingatlanban és drága gépkocsikban halmozták fel.

A nyomozás során összesen 50 ingatlant, nagy értékű gépjárműveket, valutát és bankszámlapénzt foglaltak le, összesen 2,3 milliárd forint értékben. Több bűnbanda tagjánál kábítószer-gyanús anyagokat is találtak, amiért büntetőeljárást indítottak ellenük. A banda feje nem vetette meg a függőséget sem, hűtőjében kizárólag alkoholt tartott, a szervezetében pedig kokain és metamfetamin származékot jelzett az elvégzett drogteszt.

A pénzügyőrök öt bűnszervezeti tagot vettek őrizetbe, akiknek letartóztatását a Győri Járásbíróság elrendelte. Az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt folyik a nyomozás, és a NAV munkatársai összesen 24 gyanúsítottat hallgattak ki. A bűnszervezet felszámolásán a NAV bűnügyi és bevetési állományából összesen 200 pénzügyőr dolgozott.