NAV ellenőrzés a limitált sneaker kereskedők ellen

Az online sneaker kereskedelem területén is megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amely több magánszemély ellen indított ellenőrzést, akik limitált kiadású cipőkkel és kiegészítőkkel kereskedtek.

A NAV rendszeresen ellenőrzi a közösségi felületeken és online értékesítőket is, most a sneaker értékesítőket vették célba. Az adóhivatal közleménye szerint az ellenőrzések online adatok és a közösségi oldalak csoportjaiban, személyes oldalakon üzletszerűen hirdetők figyelése alapján kezdődtek. Egy magánszemély bankszámlaforgalmának elemzése után további két személy ellen is elindították a vizsgálatot. Az egyik eladó esetében több mint százötven adásvételt tártak fel, amelyek során közel négymillió forint értékű jóváírás érkezett a számlájára, mindezt adószám nélkül. A másik kereskedő néhány hónap alatt több mint négymillió forintot keresett félszáznál több termék értékesítésével.

A harmadik eladó 2019 és 2021 ősz közötti időszakban adószám nélkül értékesített, majd ezt követően katás vállalkozóként folytatta tevékenységét. Ebben az időszakban 9 millió forintos bevételt realizált, azonban az adásvételekről sem nyugtát, sem számlát nem állított ki. Ezután, mint katás vállalkozó, 92 millió forintnyi bevétele származott az eladásokból, miközben ezekről az adásvételekről továbbra sem állított ki sem nyugtát, sem számlát.

A NAV az érintett három kereskedő utólagos ellenőrzését rendelte el. Emellett két eladónál a bankszámlaadatok alapján Elf Bar értékesítést is felfedeztek, amit a vevői nyilatkozatok is megerősítettek, így a hivatal jövedéki jogsértést is megállapított. A NAV kikérdezte az eladókat a tevékenységükről, bevételeikről, de banki adatok alapján elemeztek, a csomagküldő szolgálatokkal és a vevőkkel is felvették a kapcsolatot.