Babaváró hitelek: változások a büntetések elengedésében

Jó hír érkezett a gyermeket vállalni nem tudó babaváró hitelesek számára: a kamattámogatás visszafizetése alól felmentést kaphatnak, ha nem született meg a vállalt gyermek. Egy friss törvénymódosítás értelmében méltányossági eljárás keretében dönthetnek a büntetések elengedéséről, bár a részletek még tisztázásra várnak.

A babaváró hitelek és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénybevevői számára fontos változások következhetnek be. Azok a párok, akik a meghatározott időn belül nem vállaltak gyermeket, mentesülhetnek az állami kamattámogatás visszafizetése alól. A Bank360.hu szakértője, Vrazsovits Rita szerint különösen azok számára fontos ez a lehetőség, akiknek a gyermekvállalásra kapott ötéves határideje hamarosan lejár, és akiknek 2 millió forint körüli kamattámogatást kellene visszafizetniük, ráadásul emelt kamat mellett.

Az államháztartásról szóló törvény egy új bekezdéssel bővült, amely szerint a kormányhivatalok méltányossági eljárás keretében részben vagy egészben lemondhatnak a babaváró kölcsön kamattámogatásáról és a felszámított kamatokról. Egy későbbi kormányrendelet fogja meghatározni, hogy milyen körülmények között lehetséges ez. A parlament.hu-n közzétett dokumentum szerint az új szabályozás a már meglévő méltányossági eljárásokkal és az államháztartási törvény rendelkezéseivel hozza összhangba a gyakorlatot.

Jelenleg is léteznek kivételes élethelyzetek, amikor nem kell visszafizetni a támogatást, például ha a pár egyik tagja megváltozott munkaképességűvé válik, sikertelen lombikbébi program esetén, vagy ha egészségügyi okokból nem javasolt a terhesség. Emellett, ha a család számára a visszafizetés aránytalanul súlyos terhet jelentene, akkor részletfizetés is kérvényezhető.

A babaváró hitel rendkívül népszerű a lakosság körében, köszönhetően a kamatmentességnek és a szabad felhasználás lehetőségének. 2019 júliusától 2023 áprilisáig több mint negyedmillió házaspár kötött szerződést, összesen 2450 milliárd forint értékben. Az első félévben kötött szerződések közel 20%-a, azaz 49 ezer darab volt, és ebből egy kormányzati nyilatkozat szerint még 12 ezer esetben nem igazolták a gyermekvállalást.