Medgyessy Péter kritikája Gyurcsányékról és az ellenzék helyzetéről

Medgyessy Péter, a Partizán műsor vendégeként értékelte a választások eredményeit, és úgy véli, hogy a baloldal még javíthat a helyzetén a 2026-os választásokig. Kiemelte a Momentum és a Tisza Párt jelentőségét, valamint Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára ellenzéki szerepét is elemezte.

Medgyessy Péter, aki korábban az MSZP miniszterelnöke volt, a Partizán műsorában Gulyás Mártonnal beszélgetett a választások eredményeiről. A volt kormányfő szerint a baloldal nem omlott össze a választási vereség után, és a hibákat még ki lehet javítani a következő választásokig.

Medgyessy 2004-ben, az első európai parlamenti választás után mondott le, amikor a Fidesz nagy előnnyel nyert, de az MSZP akkor is 9 mandátumot szerzett, ami a jelenlegi baloldali pártok számára is jó eredmény lenne. A volt miniszterelnök szerint a lemondása kevéssé függött az EP-választástól, inkább gazdasági rendbetételi szándékai miatt kellett távoznia.

A beszélgetés során felidézte Gyurcsány Ferenc akkori reakcióit az EP-választás eredményére, és elmondta, hogy később ismerte fel Gyurcsány hatalmi ambícióit.

Medgyessy szerint a baloldal még összeszedheti magát, és fel kell készülni a 2026-os választásra. A Momentumot külön kiemelte, Donáth Annát megemlítve, mint a párt egyik jó politikusát. A Tisza Párt sikereit a mozgósításban és abban látja, hogy a hagyományos baloldaltól és a Fidesztől is el tudott venni szavazatokat.

A volt miniszterelnök szerint Gyurcsány Ferenc már két éve tehertételt jelent az ellenzéki oldalon, és a DK-nak erősebben kellene felvállalnia baloldali, liberális identitását, de Gyurcsány jelenlétével ez már nem lehetséges. Medgyessy úgy véli, Magyar Péter ellopta a DK radikalizmusát és antiorbánizmusát. Gyurcsány és Dobrev Klára háttérből történő okoskodása hasznos lehet, de a nyilvános szereplésük nem előnyös az ellenzék számára.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a választások óta először szólalt meg, és a Facebook-oldalán reagált a baloldali összefogás eredményére. Kunhalmi szerint Budapesten a Fidesz az évszázad trükkjét hajtotta végre, és a pénteki újraszámlálás után lesz eredmény. Kunhalmi hangsúlyozta, hogy a baloldalnak őszintén kell szembenéznie a problémákkal és a szavazótáborok mozgásával, valamint új útitervre van szükség a baloldali értékek képviseletéhez Magyarországon.

A választási kudarc után Donáth Anna lemondott a Momentum elnöki tisztségéről, Dobrev Klára pedig bejelentette a DK-s árnyékkormánya végét.

Török Gábor politikai elemző szerint a Tisza Párt és Magyar Péter sikerei jelentős átrendeződést hoztak az ellenzéki oldalon. Török úgy véli, Magyar Péter célja a megkerülhetetlen győzelem volt, és ezzel szétszedte az ellenzéki pártok táborát. A Tisza Pártot egyelőre egy "one man show"-nak tartja, de Magyar Péter három hónap alatt olyan támogatottságot szerzett, amit a Fidesz egy évtized alatt. Török szerint a baloldalnak sorsfordító pillanatokat él meg, és ha nem ismeri fel a történteket, akkor 2026-ban életveszélyes helyzetbe kerülhet.

A Fidesz helyzetéről Török elmondta, hogy nem örülnek a DK eljelentéktelenedésének, mivel egy 14 éven át ápolt retorikát veszítenek el Gyurcsány személyében. A Fidesznek új helyzetet kell kezelnie, és a 2026-os választás kiszámíthatatlanabb lesz.

Török szerint a következő időszak "váratlanul izgalmas közéletet" hozhat, két lehetséges végkimenetellel: a Tisza további erősödése és egy kétpárti struktúra kialakulása, vagy a Tisza ígéretének beteljesületlensége, ami új lehetőségeket teremthet az ellenzéki oldalon.