New York-i lakások bérleti díjának csökkenése

Májusban váratlanul csökkenni kezdett a manhattani lakások bérleti díja, annak ellenére, hogy a bérleti piac aktivitása nőtt. A Bloomberg adatai szerint a médián bérleti díj 4250 dollár (1,56 millió forint) volt, és a piac élénkülése várhatóan a nyári hónapokban is folytatódik.

A manhattani lakások bérleti díjai májusban 3,3%-kal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, ami különösen érdekes, tekintettel arra, hogy ez a piac egyik legforgalmasabb szezonjának kezdetét jelenti. A Miller Samuel értékbecslő és a Douglas Elliman Real Estate brókercég friss adatai szerint az új bérleti szerződések mediánja 4250 dollár volt a múlt hónapban.

A bérleti díjak általában tavasszal kezdenek emelkedni, és a csúcsot - a budapesti piachoz hasonlóan - júliusban és augusztusban érik el. Májusban 7085 új bérleti szerződést írtak alá Manhattanben, ami közel 41%-kal több, mint egy évvel korábban. A kínálat is emelkedett, nagyjából 28%-os növekedéssel, ami segít az árak kordában tartásában. A bérbeadási volumen növekedésének egyik oka, hogy a bérbeadók a szerződésmegújításkor olyan magas árakat követelnek, hogy a bérlők másik, olcsóbb lakás után néznek.

A magas, mintegy 7 százalékos jelzáloghitelek-kamatok miatt a lakosság inkább a bérlés felé orientálódik, a vásárlással szemben.

Brooklyn piaca is élénkülést mutatott májusban, ahol 4341 új bérleti szerződést regisztráltak, ami 161%-os növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest és új rekordot jelent. Az új szerződések mediánja itt 3600 dollár (1,32 millió forint) volt, ami május hónapra vonatkozóan szintén rekordnak számít.

Queens egyes részein is több mint duplájára nőtt egy év alatt a bérleti tranzakciók száma, a medián bérleti díjak itt stagnáltak és jelenleg 3400 dolláron (1,25 millió forint) állnak.