A magyar bankok nyereségcsökkenést és mérsékelt hitelbővülést várnak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Piactudás felmérésének eredményei szerint a magyar bankok nyereségük csökkenésére és a hitelállomány mérsékelt bővülésére számítanak az idei évre. A felmérés során a legfontosabb hazai bankokat keresték meg, akik bemutatták stratégiai terveiket és megosztották véleményüket a hazai bankrendszer működési környezetéről.

A jegybank a Piactudás felmérés keretében 7. alkalommal végezte el a felmérést, amelyben 8 kereskedelmi bank vett részt, ezek az intézmények a bankszektor több mint 80 százalékát képviselik mérlegfőösszeg alapon. A bankok a 2023-as kiemelkedő év után jövedelmezőségük csökkenésére és a hitelállomány mérsékelt bővülésére számítanak 2024-ben. A felkeresett bankok mindegyike nyereséges működésre számít 2024-ben is, de a 2023-as év kimagasló jövedelmezőségét nem tudják megismételni a csökkenő kamatkörnyezetben, és 12-14 százalékos sajáttőke-arányos megtérülésre számítanak.

A banki vezetők szerint a hitelezés alakulása kulcsfontosságú a jövedelmezőségi terveik teljesítésében. A forint hozamok csökkenése segíti a hitelkereslet élénkülését, de a reálgazdasági környezet és a fogyasztói kereslet is fontos szerepet játszik ebben. A lakáscélú hitelek esetében a jelenlegi 7,3 százalékos THM-plafon a bankok többsége szerint nem elegendő a termék jövedelmezőségének fenntartható biztosításához. A lakossági hitelezésben összességében mérsékelt bővülést várnak a bankok, az idén a szektor hitelállománya 800-900 milliárd forinttal bővülhet ebben a szegmensben.

A vállalati hitelezés terén óvatos kivárás tapasztalható, gyenge a beruházási aktivitás. A vállalatok egy része szívesebben adósodott el euróban, de a bankok csak a megfelelő, devizabevétellel rendelkező vállalatoknak nyújtanak devizahitelt. A vállalatok magas likviditása is mérsékli a hitelek iránti igényt, így a bankok összességében az előző években megfigyeltnél kisebb mértékű, 600-800 milliárd forintos bővülésre számítanak.

A bankok szerint a hazai gazdasági növekedés és a dezinfláció folyamata kockázatokkal terhelt. A legfontosabb kockázatok közé tartozik a geopolitikai kockázatok, a tartósan alacsony hitelbővülés, a bankadó tartós fennmaradása, valamint az ügyfelek fizetési képességének romlása. A hitelportfólió minőségével kapcsolatban a bankok elmondták, hogy a hitelmoratóriumok megszüntetése nem járt a portfólióminőség érdemi romlásával.

A zöld szempontok és a digitalizáció a banki működés kulcsfontosságú területeivé váltak. A bankok hitelezésében és működésében is erősödnek a zöld szempontok, de az ezen szempontokat figyelembe vevő termékek aránya összességében még mindig alacsony. A zöld szempontok érvényesítését egyes szegmensekben az adatok elérhetősége és a hitelfelvevők felkészültségének hiánya is korlátozza. A bankok fizikai fiókhálózata a digitalizáció térnyerésével már általában nem bővül, de nő az ATM-ek száma, melyek több funkcióval rendelkeznek. 2024 április végén már öt bank alkalmazta a fiatal elsőlakás-vásárlókra érvényesíthető magasabb hitelfedezeti mutató (HFM) limitet, ebből négy bank minden jogosult lakáshitel, míg az ötödik csak a CSOK Plusz hitelkonstrukciók esetében kínálja ezt a lehetőséget.