Rejtélyes, 4000 éves építmény találtak Kréta szigetén

Hatalmas, körkörös, mintegy 4000 éves épület maradványaira bukkantak Krétán, amelyek a minószi civilizáció korára datálhatóak és a szigetre tervezett nagyszabású reptérberuházást is befolyásolhatják.

A The Independent beszámolója szerint a régészek egyedülálló és rendkívül érdekes, labirintusszerű, 1800 négyzetméteres struktúra romjait tárták fel, amelyek felülről egy hatalmas autókerékre emlékeztetnek. A leletek a Kasztelli város közelében, egy tervezett reptér radarállomásának helyszínén kerültek elő. A tervek szerint a reptér 2027-ben nyílik meg, és évente akár 18 millió utast is fogadhat majd, így Görögország második legnagyobb, iráklioni repterét váltaná fel.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a dombtetőn álló építmény milyen célt szolgált, de az ásatások továbbra is zajlanak a lelőhelyen. A régészek szerint a struktúra rituális vagy vallási céllal épülhetett, mivel minószi párhuzamot egyelőre nem ismernek.

A belső építményt nyolc, legfeljebb 1,7 méter magas kőfal veszi körbe, és a komplexum egymáshoz kapcsolódó terekre oszlik. A kutatók úgy vélik, hogy az építményhez eredetileg kúpos tető is tartozott.

A komplexum belsejében talált nagy mennyiségű állati csontok arra utalnak, hogy a terület nem lakóhelyként szolgált, hanem valószínűleg szertartások helyszíne volt, ahol ételt, italt és áldozati állatokat fogyasztottak. Az épület összetettsége arra utal, hogy speciális szaktudást, jelentős befektetett energiát és erős központi adminisztrációt igényelt a létrehozása, és bizonyosan közösségi épület volt.

A régészek szerint az épületet főként időszámítás előtt 2000 és 1700 között használták, abban az időszakban, amikor Kréta első palotáit emelték. A struktúra egyes jellegzetességei hasonlítanak a Görögország más részein fekvő korai minószi méhkaptáros sírokra. A szakemberek célja, hogy megóvják a helyszínt, miközben a reptéri projektet is előreviszik.