Quentin Tarantino új kötetei a láthatáron

Jövőre kerülnek a boltok polcaira Quentin Tarantino két filmjéről, a Volt egyszer egy… Hollywood-ról és a Becstelen brigantyk-ról szóló elemző kötetek, melyeket Jay Glennie filmes szakíró jegyez. A könyvek megjelenését a Little, Brown kiadóházhoz tartozó Voracious könyvkiadó 2025 őszére tervezi, a rendező előszavával.

Glennie a köteteket hosszú órákban folytatott interjúk alapján írja meg Tarantinóval, melyek során részletesen kitér az alkotói folyamat minden elemére, a forgatókönyv megírásától kezdve a szereplők kiválasztásán át a technikai részletekig, beleértve a látványvilág megteremtését, a filmzenét, az utómunkákat és a globális forgalmazást is.

A rendező személyes archívumát is hozzáférhetővé tette Glennie számára, hogy a kötetek a lehető legteljesebb képet nyújtsák. Emellett mintegy 50 színész és stábtag is megosztotta tapasztalatait és fotóit az íróval, aki korábban már többek között A szarvasvadász és a Dühöngő bika című filmekről is írt könyveket.

A könyvek így eddig sosem látott személyes fényképeket, kulisszák mögötti történeteket, forgatókönyv-vázlatokat, jegyzeteket, gyártási és forgatási anyagokat és még sok mást tartalmaznak majd.

A Volt egyszer egy… Hollywood film globális mozis bevétele 377 millió dollár volt, és 10 Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb film kategóriában. A Becstelen brigantyk nyolc Oscar-jelölést kapott, és világszerte 322 millió dollár bevételt hozott.

Tarantino elmondása szerint Glennie korábbi könyveit olvasta és szerette, különösen A szarvasvadász születéséről szóló kötetet, ezért úgy érzi, Glennie a legalkalmasabb arra, hogy mélyrehatóan foglalkozzon a filmjeivel. A rendező és csapata élvezte, hogy a könyvek elkészítése során felidézhették a filmek készítésének pillanatait, és izgatottan várják a végeredményt. Tarantino hozzátette, hogy a két kötet csupán a kezdet, és tervezi, hogy Glennie a többi filmjét is elemzi majd.

A rendező eddig kilenc mozifilmet készített, és bár a tizediket, utolsó filmjét még nem határozta meg, a korábban beharangozott The Movie Critic című projektjétől nemrégiben elállt. Tarantino egyébként még mindig a tizedik és egyben utolsó filmjét tervezgeti, miután nemrég kihátrált A filmkritikus című projektből, amelyben Brad Pitt ismét eljátszotta volna a Volt egyszer egy… Hollywoodban Oscar-díjat érő Cliff Booth szerepét. Addig is maradnak a könyvek: Tarantino maga már két bestsellert is írt, a Volt egyszer egy… Hollywood regényváltozatát és a nemrég magyarul is megjelent Cinema Speculationt.

(Borítókép: Quentin Tarantino 2021. október 19-én Rómában. Fotó: Vittorio Zunino Celottto / Getty Images)