KKV-k költségoptimalizálási stratégiái a gazdasági helyreállás idején

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára a költségoptimalizálás jelentheti a megoldást a gazdasági helyreállás idején, amint azt a Portfolio ingyenes konferenciasorozatának herceghalmi állomásán is kihangsúlyozták.

A konferencián Herceghalom polgármestere, Csizmadia Zsuzsanna nyitotta meg az eseményt, ahol a helyi gazdasági lehetőségekről és a település turisztikai, valamint oktatási helyzetéről is beszélt. A gazdasági kilátásokat illetően Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára előrejelzése szerint idén még az inflációs hullámzás lesz jellemző, de jövőre 3%-os inflációra számíthatunk Magyarországon. A helyettes államtitkár hangsúlyozta a gazdaság újranyitásának fontosságát, amely a fogyasztás helyreállítására, a termelés és beruházás serkentésére, valamint a munkaerőpiaci aktivitás fokozására épül.

Dr. Vincze Gábor, a Pest Vármegyei és Érdi Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára kiemelte, hogy Pest megyében több mint 230 ezer vállalkozás működik, és a kamara fontos szerepet tölt be a vállalkozásfejlesztésben. Az energiafelhasználás terén Szalai Sándor, az E.ON Energiamegoldások KKV értékesítési vezetője szerint a földgáz-fogyasztás csökkenése és a villamos energia mérséklődése miatt az energiaárak csökkenésére lehet számítani. Szalai Sándor hozzátette, hogy a zöld energia szerződések és a naperőművek pozitív hatással vannak a versenyképességre, és az E.ON különböző szolgáltatásokkal támogatja a vállalkozások energiamegtakarítási beruházásait.

A rejtett költségek csökkentésének fontosságát dr. Nagy Kálmán, a Bankmonitor kisvállalati finanszírozási szakértője hangsúlyozta, aki szerint a mikro- és kisvállalati szektorban az éves banki költségek akár az éves árbevétel 3%-át, az adózott eredménynek pedig 8%-át is elérhetik. Nagy Kálmán példákon keresztül mutatta be, hogy a banki költségek optimalizálásával jelentős megtakarítások érhetők el.