Pénztárcabarát ötletek a klíma használatához

A nyári hőség beköszöntével és a klímaszezon elérkeztével fontos, hogy klímaberendezéseinket a lehető legideálisabban használjuk, mind a környezet, mind pedig a pénztárcánk védelme érdekében.

A háztartások költségvetésében jelentős kiadást jelent az otthoni energiafelhasználás, amely egyben ökolábnyomunk jelentős részét is képezi. A globális felmelegedés és az energiafogyasztás növekedése miatt fontos, hogy olyan hűtési megoldásokat keressünk, amelyek kevésbé terhelik a környezetet. A hagyományos klímatechnikai berendezések jelentős energiafogyasztása és a hűtőközegek által kibocsátott üvegházhatású gázok miatt komoly környezeti problémát jelentenek, ráadásul az elektronikai hulladékok kezelése is kihívást jelent. Azonban a környezetbarát klímaberendezések piaci elérhetősége egyre bővül, így hosszútávon jelentős pénzügyi előnyt is jelenthetnek a fogyasztók számára.

A Gree légkondicionálók szakértői szerint több praktikus lépést is tehetünk a környezetvédelem és a spórolás érdekében. Ilyen például az épület szigetelése, a hőmérséklet ésszerű szabályozása, a nyílászárók minőségének figyelembe vétele, az épület tájolása, és a használat módja.

A szakemberek ajánlása szerint nyáron a 24-26, télen pedig a 22-24 Celsius-fokos hőmérséklet az ideális. Energiamegtakarítás érhető el időzítő használatával, amely csak akkor és olyan hőfokon kapcsolja be a légkondit, amikor szükséges. A rendszeres karbantartás és a szűrők tisztítása, valamint a hűtőközeg szakemberrel történő ellenőrzése is hozzájárul a berendezés optimális működéséhez.

Az elemzők hangsúlyozzák, hogy érdemes megfontolni a régi készülékek cseréjét újabb, környezetvédelmi és energiahatékonysági előírásoknak megfelelő modellekre. Az energiacímke és annak helyes értelmezése segíthet a megfelelő választásban, a kW/óra/szezon érték figyelembe vételével csökkenthetjük a környezeti terhelést és a rezsiköltségeket is.

A megfelelő teljesítményű klíma kiválasztása, az úgynevezett klímaméretezés is fontos, mivel a túlméretezett klíma felesleges energiát fogyaszt, az alulméretezett pedig nem hűti vagy fűti megfelelően a helyiséget.

Végül, de nem utolsósorban, a passzív hűtési technikák alkalmazása is ajánlott, mint például árnyékolók, függönyök, rolók és redőnyök használata a napsugárzás csökkentésére, valamint a természetes szellőzés és a kereszthuzat kialakítása a légkondicionáló túlzott igénybevétele nélküli hűvös otthon megteremtéséhez.