Készüljünk fel a változékony időjárásra és a közelgő hőhullámra

A mai napra is érdemes lesz magunkkal vinni a pulóvert és az esernyőt, mivel a hőmérséklet helyenként 20 fok alá süllyedhet, és zivatarok is várhatóak.

A felhőzet a nap folyamán több helyen is gomolyosodik, így a nap is kisüthet. Délután és estig azonban az ország keleti, északkeleti részén, valamint délen helyenként zivatarokra kell számítani. A Tiszántúlon és az Északi-középhegység térségében a zivatarok mellett akár jelentősebb mennyiségű csapadék is eshet, helyenként 15-30 milliméternyi, ami felhőszakadást is eredményezhet. Emiatt az érintett területeken első fokú figyelmeztetés van érvényben.

A mai időjárás Budapesten többnyire felhős lesz, olykor akár erősen is megnövekedhet a felhőzet, ám a nap is kisüt több órára. A nap első felében lehetnek kisebb esők és záporok, de délutántól egyre inkább csökken a csapadékhajlam. Az északi, északnyugati szél gyakran megélénkül. A hőmérséklet délután 23, este pedig 17, 18 fok körül lesz.

A szél – különösen a Dunántúlon és északkeleten – több helyen megélénkülhet, ami az északnyugati, nyugati irányból érkezik.

A nappali hőmérsékletek 20 és 26 fok között alakulnak, de a nyugati tájakon, ahol tovább maradhat felhős az ég, néhány fokkal hűvösebb is lehet. A hőmérséklet késő estére 11 és 18 fok közé csökken.

Pénteken már több napsütésre számíthatunk, és csak elvétve fordulhat elő gyenge zápor. Keleten még az északi, az Alpokalján a déli-délnyugatira forduló szél lehet időnként élénk. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között várható.

Holnaptól azonban változik a helyzet, és elindul a felmelegedés. Eső nem nagyon lesz, a nap sütni fog, ami a hétvégére is így marad. Szombaton már kevés felhő, sok napsütés várható, és a hőmérséklet délután 25 és 30 fok közé emelkedik. Vasárnap is marad a túlnyomóan napos időjárás, zápor, zivatar csak néhol fordulhat elő, a csúcshőmérséklet 26-32 fok között várható.

A jövő héten pedig megérkezik az első komolyabb hőhullám, amely akár 35 fokos hőséget is hozhat. Így úgy tűnik, június közepéig sikerült megúszni a kánikulát, de a következő héten már érdemes lesz felkészülni a nagy melegre.

Időjárás csütörtökön a Balaton és a Velencei-tó térségében

A mérsékelt (10-20 km/h) északnyugati szél többször megélénkül (25-35 km/h), a Balatonnál helyenként egy-egy erős (~40 km/h) széllökés is kialakulhat. Többnyire erősen felhős időre van kilátás rövidebb, szűrt napsütéses időszakokkal. Említésre méltó csapadék nem valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21, 22 fok körül alakul. Késő estére 15, 16 fok köré hűl le a levegő.

A Balaton Siófoknál 21.5, a Velencei-tó Agárdnál 22 fokos.

Veszélyjelzés csütörtökön

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint jelenleg 10 megyében van érvényben első szintű (sárga) figyelmeztetés zivatar miatt, felhőszakadás miatt pedig 6 megyében van érvényben sárga figyelmeztetés a HungaroMet térképe szerint.