Az európai atomhatalom sorsa a tét: most elsöprő felmérés jelent meg

A brit választási kampány második miniszterelnök-jelölti televíziós vitájában a nézők többsége szerint a Munkáspárt vezetője, Sir Keir Starmer teljesített jobban, mint a jelenlegi miniszterelnök, Rishi Sunak.

A Sky News által szerda késő este rendezett másfél órás műsorban Keir Starmer és Rishi Sunak válaszoltak a műsorvezető és a meghívott közönség kérdéseire, amelyek elsősorban a hazai gazdaság, a bevándorlás és az állami egészségügyi szolgálat (NHS) állapotára koncentráltak. Sunak válaszait többször félbeszakították indulatos bekiabálások, különösen akkor, amikor a kórházi várólisták csökkenéséről beszélt, miközben a legutóbbi statisztikák szerint 2023 végén csaknem 8 millióan vártak valamilyen gyógykezelésre az NHS keretében.

A YouGov közvélemény- és piackutató intézet gyorsfelmérésében a nézők 64 százaléka értékelte jobbnak Starmer teljesítményét, míg csak 36 százalékuk nyilvánította győztesnek Sunakot. A megbízhatóság tekintetében a válaszadók 58 százaléka Starmer mellett tette le a voksát, szemben Sunak 28 százalékával. A Munkáspárt vezetője 56 százaléknyi résztvevő szerint volt rokonszenvesebb, míg a konzervatív miniszterelnököt csak 29 százalék találta annak. A hétköznapi emberek gondjait jobban megértő politikusként Starmer 71 százalékos támogatottságot kapott, Sunakot pedig csak 13 százalék látta így.

Az ITV által rendezett első televíziós vitát követő felmérés is Starmer jobb teljesítményét mutatta ki a legtöbb sarkalatos témakörben. A parlamenti választásokat Nagy-Britanniában július 4-én tartják, és a közvélemény-kutatások szerint a Munkáspárt jelentős, 20 százalékpontot meghaladó előnnyel vezet a 2010 óta kormányzó konzervatívokkal szemben.

A Sky News által közzétett felmérés szerint a Keir Starmer vezette Munkáspárt 38 százalékkal vezet, míg a konzervatívok 20 százalékkal vannak lemaradva. A jobboldali populista Reform UK, Nigel Farage vezetésével, 17 százalékos támogatottságot érhet el, míg az Ed Davey által vezetett liberáldemokraták 15 százalékon állhatnak, mindössze három százalékponttal a konzervatívok mögött. A zöldek támogatottsága is példátlanul magas, 8 százalék lehet az országos pártok közül.