Karácsony Gergely bocsánatkérése Vitézy Dávidnak

Karácsony Gergely főpolgármester felhívta Vitézy Dávidot, és elnézést kért tőle a kiszivárgott hangfelvételeken elhangzottakért.

Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében számolt be arról, hogy Karácsony Gergely a Partizánban tett ígéretét követően felhívta őt, és sor került a választás estéjén kezdeményezett telefonbeszélgetésre. A főpolgármester a kampány során elhangzott, erőszakos kijelentései miatt kért bocsánatot, amit Vitézy elfogadott. Vitézy Dávid reményét fejezte ki, hogy a jogorvoslatok és az újraszámlálás eredményétől függetlenül helyreáll a normális emberi hangnem, és ezt a beszélgetést fontos lépésként értékelte ebben az irányban.

A beszélgetés során a választási jogorvoslatokkal kapcsolatban is szó esett, ahol mindkét fél ismertette már korábban nyilvánosságra hozott érveit. Vitézy Dávid hangsúlyozta, hogy a pénteki újraszámlálás és a további jogorvoslati folyamatok eredménye lesz döntő a helyzet tisztázásában.

Vitézy Dávid a bejegyzés végén kiemelte, hogy tiszteletben fogja tartani a jogerős választási eredményt, és ha Karácsony Gergely lesz a főpolgármester, nyilvánosan is elismeri majd őt mint megválasztott vezetőt.

Minden idők egyik legkiélezettebb főpolgármester-jelölti versenye

A vasárnapi választás minden idők egyik legkiélezettebb főpolgármester-jelölti versenyét hozta. Karácsony Gergely mindössze 324 szavazattal győzte le Vitézy Dávidot. Az eredmény így nézett ki 100 százalékos feldolgozottság mellett:

  • Karácsony Gergely – 47,53 százalék (371 466 szavazat)
  • Vitézy Dávid – 47,49 százalék (371 142 szavazat)
  • Grundtner András – 4,98 százalék (38 942 szavazat)

A történet viszont ezzel nem ért véget, Vitézy Dávidék újraszámlálást kértek, a Nemzeti Választási Bizottság ennek helyt adott. Az RTL Híradó arról számolt be, hogy egy budai kerületben már megtörtént az újraszámlálás, és eredmény is született: Vitézy Dávid javára plusz 13, Karácsony Gergelyre pedig 2 plusz érvényes szavazatot találtak. A legfrissebb fejlemény pedig az, hogy Karácsony Gergely bejelentette: megismételt szavazást kezdeményeznek.

Karácsony Gergely a sajtótájékoztatóját megelőzően közzétett egy hosszú posztot, amelyben négy pontban foglalta össze véleményét az újraszámlálás folyamatáról. A főpolgármester szerint a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége statáriális döntést hozott az újraszámlálásról, és nem adott lehetőséget az ellenzéki tagoknak arra, hogy érdemben és egyenként vizsgálják meg Vitézyék állítólagos "bizonyítékait".

Karácsony kezdeményezte, hogy egész Budapesten ismételjék meg a főpolgármester-választást - még akkor is, ha az újraszámolás után is ő maradna a győztes. Elmondása szerint több szabálytalanságról is értesült az urnák felbontásával kapcsolatban. Szerinte nem mindenhol várták meg az ellenzéki választási bizottsági delegáltat a felbontással, illetve volt, ahonnan az előírással ellentétben nem kötegelve, hanem borítékban vitték át az érvénytelen szavazólapokat.

Egy újabb incidensről is beszámoltak, amely azonban nem befolyásolta az eredményt. A XIII. kerületi Németh László Gimnáziumban négy szavazólap csúszott a lambéria mögé, amelyeket a választás napján a lambéria lebontása után találtak meg. Az esetről jegyzőkönyv készült, és a szavazólapok megtalálása után kiderült, hogy az érintett szavazókörben az urnában lévő szavazólapok száma és a megjelent választópolgárok száma megegyezett, így az eset nem okozott hátrányt sem a választópolgárnak, sem a jelölteknek.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2024. május 31-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)