Az otthonfelújítási támogatás részletei

A kormányinfón bejelentették, hogy az új otthonfelújítási program keretében a lakosság számára július 1-jén nyílik meg a pályázat, és a kivitelezők előregisztrációja hétfőtől kezdődik.

A kormányszóvivő tájékoztatása alapján az otthonfelújítási programban eddig 310 milliárd forint értékű beruházás valósult meg Magyarországon. A program keretében a támogatások összege legfeljebb 6 millió forint lehet, amely részben vissza nem térítendő támogatás, részben pedig kamatmentes kölcsön formájában érhető el. A vissza nem térítendő rész akár 3,5 millió forint is lehet, míg a hitelrész 2,5 millió forint, az ingatlan elhelyezkedésétől és az igénylő jövedelmi helyzetétől függően. A támogatás igénybevételéhez legalább 14,3 százalék önerő szükséges, ami azt jelenti, hogy a maximális támogatás kihasználásához 1 millió forint önerőre van szükség, így a teljes költségvetés 7 millió forint lehet.

A pályázat benyújtásához szükséges dokumentumok között szerepel a munkáltatói jövedelemigazolás, az ingatlan tulajdoni lapja, a személyi igazolvány és lakcímkártya, valamint a nemleges igazolás az adótartozásról. Emellett, ha az ingatlanon több tulajdonos vagy haszonélvező van, akkor szükség lesz a tulajdonosi hozzájárulás(ok)ra is.

A pályázati felhívás végleges változata június 17-én, hétfőn kerül fel a kormányzati honlapra, ahol a kivitelezők előregisztrálhatnak, és a lakosság számára július 1-jén nyílik meg a lehetőség a pályázat benyújtására. Áprilisban még úgy volt, hogy a pályázati jelentkezéseket június 3-ától lehet majd beadni, de a Portfolio.hu május végi cikke szerint a program egyik kulcseleme nem készült el időben, ezért többhetes csúszásra kellett számítani. A késést az illetékes minisztériumok sem tagadták, de pozitívumként említették, hogy több idejük lesz felkészülni a pályázni szándékozóknak, és várhatóan szélesebb kör férhet hozzá a támogatáshoz.