Az amerikai munkaerőpiac helyreállt a járvány előtti szintre

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint az amerikai munkaerőpiac a Covid előtti állapothoz közelít, és a lassuló bérnövekedés nem jelent veszélyt az inflációra. A pénzügyminiszter javasolja, hogy a G7-ek támogassák Ukrajnát befagyasztott orosz vagyonból származó kölcsönnel.

Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere a CNBC-nek adott interjújában elmondta, hogy az amerikai foglalkoztatási helyzet egyre jobban hasonlít a COVID-19 világjárvány előtti időszakra. Megjegyezte, hogy a munkaerőpiac "egy kicsit kevésbé forró, egy kicsit normálisabb lett", az üres álláshelyek száma csökkent, a munkaerő-piaci részvétel pedig megugrott.

Ez azt jelenti, hogy több ember tért vissza dolgozni, és kevesebb betöltetlen állás van. Yellen szerint a bérek továbbra is emelkednek, de már nem olyan gyors ütemben, mint korábban.

Yellen New Yorkban tartózkodik, hogy Joe Biden elnök gazdasági menetrendjét ismertesse az üzleti élet szereplői és a Wall Street vezetői előtt. Beszámolt arról, hogy a fennmaradó infláció jelentős része a lakáspiacokon jelentkezik, és hogy a bérleti díjak emelkedése lassabban érezteti hatását, mivel sok bérleti szerződés hosszú távú.

A lakhatási költségek mellett az oktatás és az egészségügy magasabb árai is befolyásolják az amerikaiak gazdasági helyzetének megítélését. Bár a bérek emelkedtek, ezek a szükségleti cikkek drágulása továbbra is nyomást gyakorol a háztartásokra.

Yellen hangsúlyozta, hogy még ha az infláció csökken is, Biden elnök továbbra is foglalkozni fog a magas megélhetési költségekkel.

A CNBC-nek adott interjújában az orosz befagyasztott vagyon kapcsán Yellen kijelentette: "Jogi, erkölcsi és gazdasági szempontból ésszerű a vagyon lefoglalása" és hozzátette, hogy "Amit mi keresünk, az az, hogy szövetségeseinkkel együttműködve találjunk olyan megoldást, amely minden partner számára elfogadható". Megemlítette, hogy az érintett összeg körülbelül 50 milliárd dollár.