A Gemenci erdő ideiglenes lezárása

A Gemenci Zrt. bejelentette, hogy 2024. június 14-től 30-ig minden nap 0.00 - 24.00 óra között erdőlátogatási tilalmat vezetnek be a Gemenci erdőben, valamint a Duna hullámterében található Mohács és Paks környéki erdőterületeken, továbbá az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületeken.

A tilalom a közvetlen életveszély elhárítása érdekében került elrendelésre, mivel a Duna áradása következtében felázott az erdőtalaj, és emiatt megnőtt a fakidőlések veszélye. A nyári gátak töve is felázott, ami tovább növeli a veszélyt, így a hullámtéren belüli időszakosan ármentett területek is veszélyeztetettek lehetnek.

A Gemenc Zrt. tájékoztatása szerint a megjelölt időszak alatt csak a Duna fővédvonalán kívüli erdőterületek látogathatók. Az erdőlátogatási tilalom alatt minden mozgáshoz a társaság engedélye szükséges, beleértve az egyéni és csoportos vízitúrákat is.

A pörbölyi Ökoturisztikai Központ és a Keselyűs közötti közel 18 kilométer hosszú árvízvédelmi töltésen azonban továbbra is megengedett a kerékpározás és a gyaloglás. A központ melletti vadmegfigyelő is látogatható marad, de az Alföldi Kéktúra Pörböly és Baja közötti átkelésén nem lehet túrázni a tilalom miatt június végéig.

A Gemenc Zrt. emellett felhívja a figyelmet arra, hogy 2024. június 7-től szünetel a menetrendszerinti vonatközlekedés a Gemenci Állami Erdei Vasút teljes szakaszán.