A válások globális tendenciái és Magyarország helyzete

A világszerte megfigyelhető válási statisztikák szerint csökkenő tendenciát mutatnak a válások száma, különös tekintettel Indiára, ahol a legkevesebb válást regisztrálták népesség arányosan, míg a Maldív-szigeteken a legtöbbet. Magyarországon viszont Európában egyik legkevesebb válást jegyezték.

A nyugati társadalmakban, mint például az Egyesült Államokban és Európában, hagyományosan magasabb a válások aránya, Ázsiához és Latin-Amerikához képest. Az Egyesült Államokban a válási ráta 2021-ben 2,5 volt, míg például Malajziában, Japánban és Dél-Koreában csak 1,6. A válások gyakoriságát több tényező is befolyásolja, mint a válással kapcsolatos társadalmi megbélyegzés csökkenése, a nők anyagi függetlenségének növekedése, a vallás, a helyi válási törvények, valamint az elváltak szociális támogatása és foglalkoztatási lehetőségei.

A 2022-es adatok szerint a világátlag a válási ráta tekintetében körülbelül 1,6. A legalacsonyabb értékeket Indiából (0,1), Vietnámból, Sri Lankáról, Peruból (0,2), Európában pedig Máltáról (0,5) és Írországról (0,6) jelentették. A legmagasabb válási rátákat a Maldív-szigeteken (5,52), Kazahsztánban (4,6) és Oroszországban (4,4) regisztrálták. A Maldív-szigeteken a válás egyszerűsége és olcsósága, valamint a nők anyagi önállósága áll a magas értékek hátterében.

Magyarországon a válási adatok alacsonynak számítanak Európában, 2020-ban a világátlagnál egy tizeddel kevesebb, 1,5-ös értéket mutattak, bár 2021-ben már 1,8-ra emelkedett ez az arány. Európai összehasonlításban csak Málta, Írország és Olaszország rendelkezik Magyarországnál alacsonyabb válási rátával.