Kormányinfó a választások, reptérvásárlás és az Európai Bíróság óriásbüntetése után

Csütörtök délelőtt 11 órakor került sor a Kormányinfóra, ahol Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő tájékoztatást adtak a szerdai "maratoni kormányülés" után. Az eseményen több fontos téma került napirendre, többek között a vasárnapi önkormányzati és az Európai Parlamenti választások eredményei és következményei.

Ez az első Kormányinfó a hétvégi választások óta, így a főpolgármester-választás bizonytalan kimenetelével és a fővárosi költségvetéssel kapcsolatos kérdések is előtérbe kerültek. A kormányülésen részt vevők álláspontját és terveit is megismerhettük ezekkel kapcsolatban.

A találkozón terítékre került Orbán Viktor miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár tegnapi megbeszélésének tartalma is, amely további részletekkel szolgált a két vezető közötti párbeszédről. Gulyás Gergely kiemelte, hogy a választási eredmények stabil és szilárd alapot adtak a kormánynak, amellyel ki tudtak maradni az ukrajnai NATO-misszióból és a háborúból is.

A zöld rendszámok jövőjével kapcsolatban is új információkra számíthatunk, hiszen a plug-in hibrid autók esetében a zöld rendszámok kiadásának lehetősége hamarosan megszűnhet. Ez a változás jelentős hatással lehet a jövőbeni autóvásárlásokra és a környezetvédelmi szempontokra egyaránt.

Emellett a Liberty Dunaújváros két kokszoló kemencéjének leállítási folyamatáról is beszámolhattak, ami különösen fontos lehet, tekintettel arra, hogy ez a hír a választások lezárása után nem sokkal érkezett.

Vitályos Eszter a Kormányinfó elején köszöntötte a védőnőket, mivel ma van a magyar védőnők napja. Gulyás Gergely a tájékoztatóját azzal kezdte, hogy a kormány a választások eredményét is értékelte, és köszönetet mondott a választópolgároknak. Kiemelte, hogy a választási eredmény megerősítette a kormányzópártokat és a kormányt, hangsúlyozva, hogy több szavazatot kaptak, mint a második, harmadik és negyedik helyezett együttvéve, ami stabil és szilárd hátteret ad a kormánynak. Gulyás Gergely jelezte, hogy Európa több országában megrengette a kormányt a választások eredménye, miközben a magyar kormány a NATO-főtitkárral állapodott meg, hangsúlyozva, hogy fontos, hogy Magyarország kimaradjon a NATO-misszióból és a háborúból is.

Az Európai Bíróság által Magyarországra kiszabott 200 millió plusz napi egymillió eurós büntetés kapcsán Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy az ítélet felháborító és teljesen összeférhetetlen a magyar alkotmánnyal, és a kommunista rémuralom döntéseihez hasonlította.

Vitályos Eszter közlése szerint 310 milliárd forint összegben valósultak meg beruházások Magyarországon az elmúlt időszakban. Az otthonfelújítási program kapcsán arról beszélt, hogy hétfőn kerül fel a végleges pályázati felhívás a honlapra, így hétfőtől előregisztrálhatnak azok a kivitelezők, akik közül lehet majd választani.

A költségvetési hiány kapcsán Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány tartani szeretné az idei 4,5 százalékos GDP-arányos hiánycélt, ami 2 százalékpontos deficitlefaragást jelent. A miniszter hangsúlyozta, hogy a megszorítás nem szerepel a kormány szótárában, de a költségvetési egyensúly helyreállítása fontos célja a kormánynak. Hozzátette, hogy ezt anélkül fogják elérni, hogy bármilyen jóléti szolgáltatást, bármilyen, az embereket közvetlenül érintő, állam által biztosított szolgáltatást vagy juttatást megvágnának. Amennyiben szükséges lesz, hogy újabb lépéseket tegyenek a célok érdekében, azt meg fogják tenni, de ezek nem megszorítások lesznek.

Közvetítésünk folyamatosan frissül.