Keszthely és Hévíz választási eredményei: Fideszes jelöltek veresége és belső kritika

Keszthelyen és Hévízen a Fidesz jelöltjei nem tudták megnyerni a polgármesteri posztot az önkormányzati választásokon, ami belső feszültségekhez vezetett a pártban. A választásokat követően a vesztes jelöltek nyilvánosan elemezték a kudarc okait és egymást.

Keszthelyen Manninger Jenő, a Fidesz jelöltje, aki korábban parlamenti képviselő, államtitkár és frakcióvezető-helyettes is volt, elveszítette a polgármesteri címet dr. Tóth Gergely, a Vártak Egyesület jelöltje ellen, aki több mint 55 százalékos támogatottságot kapott. A Fidesz megyei listájára a szavazók még ikszet tettek, de Manningerre már nem, ami azt jelenti, hogy a keszthelyi fideszes képviselőjelöltek 8-ból 7 körzetben alulmaradtak a Vártak Egyesület jelöltjeivel szemben.

Hévízen még nagyobb volt a Fidesz veresége, ahol a párt polgármesterjelöltje, Vértesaljai László 38:62 arányban kapott ki a civil kihívójától, így a hétfős önkormányzati testületben csak egy fideszes képviselő kap helyet. Vértesaljai a választásokat követően közösségi oldalán "Purgatórium" címmel írt bejegyzésben elemezte a vereség okait, amelyben többek között a térségben tapasztalható fejlődés hiányát, a karizmatikus vezetők hiányát, valamint az elbaltázott beruházásokat és az irigységet említette.

Manninger Jenő válaszul közösségi oldalán reagált Vértesaljai bejegyzésére, hangsúlyozva, hogy a vereség után nem célszerű indulatból cselekedni, és nem szabad hasonló pártállású elődöket bírálni. Manninger szerint az önkormányzati választásokat inkább országos politikai véleménynyilvánításnak kell tekinteni, és említést tett a keszthelyi kórház nőgyógyászati osztályának felfüggesztéséről, valamint a Tisza Párt megjelenéséről, amelyek szerinte befolyásolták a közhangulatot.