Tartalmas saláták: nyáresti vacsorákra kiválók

Sokan a salátát csupán paradicsomként, paprikaként, fejes salátaként, hagymaként és uborkaként képzelik el összevágva, de a saláták ennél sokkal izgalmasabbak és tartalmasabbak is lehetnek. A nyári melegben, amikor kevésbé vágyunk nehéz ételekre, tökéletes választás lehet egy könnyű, mégis laktató saláta.

Kölessaláta

A kölessaláta elkészítéséhez először is felhevítünk egy evőkanál olívaolajat, majd hozzáadjuk a kölest és néhány percig pirítjuk. Ezután vízzel felöntjük, sózzuk és lefedve főzzük 15-20 percig. A kölesnek hagyni kell, hogy a víz teljesen felszívódjon és megpuhuljon. Közben a sárgarépát vékonyra szeljük, enyhén sós vízben roppanósra főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A zöldborsót is hasonló módon főzzük meg. A virslit főzzük meg, a kaliforniai paprikát és a petrezselymet aprítjuk fel. Végül a hozzávalókat egy tálban összeforgatjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Baconös sárgadinnye-saláta

A baconös sárgadinnye-salátához először a dinnyét meghámozzuk, kikaparjuk a magjait, majd húsát kockákra vágjuk. Az öntethez a mentaleveleket aprítjuk, majd összekeverjük olívaolajjal, mézzel és citromlével. A rukkolát megmossuk, a bacont ropogósra sütjük, a pármai sonkát nem pirítjuk. A salátástálban összeforgatjuk a hozzávalókat a dresszinggel, és azonnal tálaljuk. Igény szerint mozzarella sajttal is gazdagíthatjuk.

Mediterrán risoni saláta

A mediterrán risoni saláta elkészítéséhez az olívaolajat, a citromlevet és a felaprított fokhagymát összekeverjük, majd sózzuk és borsozzuk. A risoni tésztát sós vízben megfőzzük, hideg vízzel leöblítjük, majd egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a zöldségeket, a fűszereket és az öntetet, alaposan összeforgatjuk. Pár órát állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.