Jézus gyermekkoráról szóló ősi szöveg felfedezése

Németországban egy ősi papirusz került elő, amely Jézus gyermekkoráról szóló történeteket tartalmaz, a Berlini Humboldt Egyetem kutatóinak köszönhetően. A 4-5. századból származó kéziratot évtizedekig nem vették észre egy könyvtárban, de Dr. Berkes Lajos teológus és Gabriel Nocchi Macedo professzor részletes vizsgálata révén most azonosították Tamás Evangéliumának legrégibb ismert másolataként.

A későókori Egyiptomból származó leleten görög betűkkel írt szöveg található, amelyet a szakértők gondos elemzése után azonosítottak az apokrif iratok közé tartozó Tamás Evangéliumaként. Az apokrif iratok olyan keresztény szövegek, amelyek nem kerültek be a Biblia kanonizált könyvei közé, de az ókorban és a középkorban mégis elterjedtek és népszerűek voltak.

A felfedezés jelentősége abban rejlik, hogy korábban egy 11. századi kódexet tartottak Tamás Evangéliumának legkorábbi példányának, így a mostani lelet jelentősen régebbi. A kutatók kiemelték, hogy a papirusz egyértelmű bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az eredeti szöveg görög nyelven íródott, amit korábban csak feltételeztek.

A papiruszt hosszú ideig nem vették komolyan, mivel jelentéktelen, hétköznapi írásnak tűnt, talán egy bevásárlólistának vagy személyes levélnek. Azonban Berkes és munkatársai észrevették a "Jézus" szót a szövegen, ami azonnali érdeklődést váltott ki. A további részletes elemzés során egyértelművé vált, hogy a kézirat valójában milyen jelentőségű szöveget rejt. A kutatók szerint az ügyetlen kézírás arra utalhat, hogy a papiruszt egy iskolában vagy kolostorban egy tanuló készíthette gyakorlási céllal.