Önkormányzati választások: Az ellenzéki pártok hibás taktikája

A vasárnapi önkormányzati választásokon több helyen is kiderült, hogy az ellenzéki pártok, mint az MSZP és a DK, hibás stratégiát választottak, amikor saját jelölteket indítottak az ellenzéki összefogás jelöltjei ellen, ami gyakran az ő kárukra vált.

Józsefvárosban Pikó András, aki öt évvel ezelőtt szoros versenyben győzött, most magabiztosan nyerte meg a kerületet, annak ellenére, hogy az MSZP saját jelölteket indított ellene. A szocialisták jelöltjei az egyéni körzetekben majdnem mindenhol az utolsó helyen végeztek, és csak egy kompenzációs listáról bejutott képviselőjük maradt a kerületben.

Terézvárosban a szocialisták különindulása teljes kudarcot jelentett számukra, hiszen a VI. kerületben az összes választókerületet az ellenzéki pártok nyerték meg, míg az MSZP jelöltjei jelentős vereséget szenvedtek, egyiküknek mindössze 17 szavazatot sikerült szereznie. Ezzel szemben a Momentum önálló polgármester-jelöltje, Soproni Tamás megőrizte pozícióját Terézvárosban.

Ferencvárosban a helyzet még bonyolultabb volt, ahol a DK és az MSZP is külön indult Baranyi Krisztina polgármester és jelöltjei ellen. Az eredmény itt is az lett, hogy Baranyiék nyertek minden választókerületben, míg a DK-MSZP szövetség jelöltjei csak harmadik vagy negyedik helyen végeztek.

Kőbányán az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltet tudtak állítani, de az egyéni kerületekben a Momentum saját jelölteket indított, ami megosztotta az ellenzéki szavazókat, és a Fidesz jelöltjei előtt nyitott utat a győzelemhez.

A XVII. kerületben és Hegyvidéken hasonlóan az ellenzéki pártok külön indulása nem hozta meg a várt eredményt, és a választók büntették a megosztottságot, míg Győrben a DK és a Jobbik különindulása teljes kudarcot jelentett számukra, mivel a városban az LMP és a Momentum támogatta jelölt, Pintér Bence nyert.

Miskolcon az ellenzéki pártok megosztottsága és a külön indulások következtében a Fidesz visszavette a várost, és az ellenzéki pártok jelentősen kevesebb helyet szereztek a testületben, mint az előző önkormányzati választáson.

A fővárosi önkormányzati választás egyik legambivalensebb eredményét a Momentum érte el, hiszen a fővárosi közgyűlésbe pár száz szavazat híján nem jutottak be, viszont az önálló polgármester-jelöltjeik, mint például Zuglóban Rózsa András, szépen szerepeltek. A Momentumnak eddig négy képviselője volt a Fővárosi Közgyűlésben, most azonban egyetlen mandátumot sem sikerült megszerezniük, miután a fővárosi listán 4,98 százalékot értek el, azaz nem érték el az 5 százalékos küszöböt. Budapesten az európai parlamenti listán a szavazók 7,89 százaléka támogatta a pártot, ami felveti a kérdést, hogy hova lettek azok a szavazók, akik az EP-listán még a Momentumot támogatták, de a Fővárosi Közgyűlésbe inkább más pártok embereinek adtak bizalmat. Az EP-választáson a Fideszt és Magyar Pétert támogatók egy része és a Momentumra szavazók harmada mást támogatott a fővárosi közgyűlési választáson, amiből a Karácsony Gergely (DK-MSZP-Párbeszéd) és Vitézy Dávid (LMP-Vitézy) által vezetett listák, illetve a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) listája profitált.