Egyhetes razzia az utakon

A Magyar Rendőrség célzott akciót indít az ittas és bódult sofőrök kiszűrésére 2024. június 17. és 23. között, az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) éves ellenőrzési tervének megfelelően.

Az akció során a rendőrök fokozott figyelmet fordítanak azokra a járművezetőkre, akik alkohol vagy kábítószer hatása alatt állnak, és így veszélyeztetik a közlekedés biztonságát. A ROADPOL adatai szerint bár az ittas vezetők aránya az Európai Unióban viszonylag alacsony, mindössze 5 százalék, mégis kiemelkedően magas, 20 százalék a részük a súlyos vagy halálos kimenetelű közlekedési balesetekben. A kábítószer hatása alatt vezetők szintén jelentős veszélyforrást jelentenek a közúti közlekedésben.

A police.hu oldalon közzétett információk szerint az ellenőrzés országosan zajlik majd, és a rendőrség külön hangsúlyt fektet az ittas vagy bódult állapotban vezető személyek kiszűrésére. Az egyenruhások ebben az időszakban célzottan az alkohol vagy drog hatása alatt, ittas vagy bódult állapotban volán mögé ülő személyeket szűrik ki – hangsúlyozzák.