Medúzák a Duna holtágában és drámai mentés a folyón

Elszaporodtak a medúzák Fadd-Domboriban, a Duna egyik holtágában, ahol felvétel is készült az apró állatokról, miközben a folyón egy férfi életét mentették meg.

Fadd-Domboriban, a Duna egy holtágában észlelték az édesvízi medúzák megjelenését, amelyekről a Tolna vármegyei hírportál számolt be. A Craspedacusta sowerbii néven ismert, néhány centiméteres édesvízi medúzák felvételeit a Fadd-Dombori Üdülőtelep közössége osztotta meg Facebookon.

Ez a faj eredetileg Kínából származik, és mára invazívnak tekinthető. Habár a medúzák rendelkeznek mikroszkopikus méretű csalánsejtjeikkel, amelyek méreganyagot tartalmaznak, ezek az emberre nem jelentenek veszélyt. Hanga Zoltán, a Fővárosi Állatkert szóvivője szerint Magyarországon száz éve észlelnek itt-ott édesvízi medúzákat, azóta, hogy az akvarisztika megjelent hobbiként, és nem tudok arról, hogy bárhol is megcsíptek volna valakit.

Magyarországon ritka látvány a medúzák előfordulása, általában kavicsbányatavakban és a folyók holt medreiben bukkannak fel, ha a körülmények – mint a víz hőmérséklete, a pH-érték és a víztisztaság – ideálisak számukra. Állóvizekben, holtágakban és bányatavakban is találtak már medúzákat, a fürdőzők észre sem veszik őket.

Az édesvízi medúzák megjelenése azonban nem csak pozitívum. Hanga Zoltán hangsúlyozza, hogy egyetlen invazív faj megjelenésének sem örülünk, ugyanis kiszorítják az őshonos fajokat, például eleszik a táplálékukat, és így felborítják az ökoszisztémát. Ezért sem lehet már kereskedésben ékszerteknősöket vásárolni, megtiltották a forgalmazásukat, mivel hasonló problémákat okoztak.

A Duna nem csak a medúzák miatt került a hírekbe. Egy férfi életét mentették meg a folyón, miután öngyilkossági szándékkal ugrott a Megyeri hídról a vízbe. Egy Margitszigeten szolgálatot teljesítő rendőr vette észre a vízben sodródó férfit, aki beszélni tudott, és elmondta, hogy az erős sodrás és a kimerültség miatt nem képes kiúszni a partra. A rendőr segítségével és kollégái gyors beavatkozásával a férfi életét sikerült megmenteni.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!