Győrben újraszámlálás jöhet, Dézsi Csaba András fellebbezett és nyert

Dézsi Csaba András, Győr jelenlegi polgármestere, aki a június 9-i választáson kis különbséggel második lett, fellebbezett a választás eredménye miatt, és újraszámlálást kért.

Dézsi a törvényben megszabott határidő előtt, csütörtök délután, két órával a 16 órás határidő lejárta előtt nyújtotta be fellebbezését a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Területi Választási Bizottság elnökének, amely péntek reggel döntött a jogorvoslati kérelem elfogadásáról és újraszámlálás elrendeléséről hét győri választókörben – írja a Telex. A Kisalföld szerint a polgármester levélben kérte a győri polgármester-választáson leadott szavazatok újraszámolását, Malomsoki István vármegyei jegyző pedig megerősítette, hogy a vármegyében ez az egyetlen fellebbezés, más helyről nem érkezett ilyen jellegű jogorvoslati kérelem.

A választási eredmények szerint a szoros küzdelemben Pintér Bence 31,15 százalékkal (18 297 szavazat), Dézsi Csaba András 30,40 százalékkal (17 857 szavazat), míg Borkai Zsolt 27,02 százalékkal (15 871 szavazat) végzett. Dézsi a választás éjjelén gratulált ellenfelének, de később már újraszámlálást helyezett kilátásba, mondván, hogy a négyszáz szavazatnyi különbség jelentős, különösen, hogy 900 szavazócédulát érvénytelennek nyilvánítottak.

Pintér Bence, a választás (jelen állás szerinti) győztese, reagálva a hírekre, elmondta, hogy minden joga megvan a vesztes jelölteknek újraszámlálást kérni, és kíváncsian várja a bizottság döntését. Hozzátette, ha helyt adnak a beadványnak, akkor Dézsi Csaba András gyakorlatilag hivatalos papírt szerez arról, hogy az általa vezetett és felügyelt hivatali szervezet képtelen volt megfelelően lebonyolítani a szavazatszámlálást.

Dézsi a fellebbezésében arra is hivatkozik, hogy voltak olyan helyzetek, ahol a jelöltekre leadott szavazatok számát nem tudták leellenőrizni, és több szavazókörben összekeveredtek a szavazólapok, ami megkérdőjelezheti a szavazatszámokat. A fellebbezéséhez bizonyítékokat is csatolt. Korábban Dézsi elismerte vereségét, de Pintért a polgármesterségre „totálisan alkalmatlannak” nevezte, majd kijelentette, hogy októberig még ő vezeti a várost, és azután adja át a fontos intéznivalókat.

Dézsi Csaba András a választások után külföldre utazott, de ez egy előre lekötött út volt, nem függ össze a választási eredménnyel. A bizottság pénteken Győrben hozott döntést Dézsi fellebbezéséről, és az újraszámlálást hétfő reggel kezdik meg, de csak abban a hét választókörben, amelyeket Dézsi a beadványában megnevezett, mint ahol esetlegesen jogsértések történhettek. Hétfőn még elismerte a választási vereséget, keddre azonban meggondolta magát, és úgy nyilatkozott, hogy újra fogják számoltatni a szavazatokat, mivel a négyszáz szavazat különbség és az érvénytelennek nyilvánított 900 szavazócédula miatt meg kell nézni, mi lehet ennek a hátterében. Az első eredmények szerint Pintér Bence 440 szavazattal győzte le Dézsit. Az újraszámlálás nyilvános lesz, azon Pintér csapata és a sajtó is jelen lehet.