Csernus doktor a magyarok bátorságát sürgeti

Csernus Imre pszichiáter új könyvében a magyar emberek bátorságának hiányáról beszél, és arra ösztönzi őket, hogy vállalják az érzéseiket és gondolataikat.

Csernus Imre, aki pszichiáterként harminc éves tapasztalattal rendelkezik, a HVG-nek adott interjúban beszélt arról, hogy új könyvében, A magyar című művében a magyarokat búvalbélelt, depressziós, pesszimista és panaszkodó népnek ábrázolja. Úgy véli, sokan tudják, mi nem tetszik az életükben, de nem mernek változtatni, helyette a megszokás és a biztonságra törekvés dominál.

Csernus szerint a XXI. században már nem a nyilak kilövéséről szól a virtus, hanem az érzések és gondolatok vállalásáról. Úgy látja, a határon túli magyarok helyzete eltér, mivel a kisebbségi lét állandó konfliktust jelent számukra, ami éberebbé és alkalmazkodóbbá teszi őket.

Az interjúban Csernus arról is beszélt, hogy együtt dolgozott Szabó Győzővel, akit terapeutaként kezelt, és megosztotta saját függőségeiről, valamint négyszeri házasságáról szóló tapasztalatait. Úgy véli, a társadalom akkor lesz kevésbé bántalmazó, ha az emberek tudatosabbak lesznek, és abbahagyják az egymásra mutogatást.

Csernus Imre szerint azok, akik nem mernek szembenézni a saját félelmeikkel, csak magyarnak látszanak, de nem érzik magukat annak. Hangsúlyozza, hogy a bátorság ma már nem a harci cselekedetekben, hanem az érzések és gondolatok őszinte vállalásában mutatkozik meg.