Cser-Palkovics: A választást alapvetően megnyertük, de nem hibátlan teljesítmény volt

Cser-Palkovics András szerint a Fidesz alapvetően megnyerte a választást, de elismeri, hogy nem hibátlan teljesítményt nyújtottak, és változtatásokra van szükség.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere beszélt arról, hogy a Fidesz veszteségei Szolnokon és Hódmezővásárhelyen olyan problémákra világítanak rá, amelyeken változtatni kellene. A választási eredményeket értékelve úgy véli, hogy a megyei városokban több győzelmet arattak, mint amennyi vereséget szenvedtek el, de felveti a kérdést, hogy ezek közül minden nagyvárost megnyertek volna-e, ha például Miskolcon engedélyezik a "lecsatlakozást". Győr esetében úgy véli, hogy a várost meg lehetett volna nyerni, ha "néhány dolog máshogy történik".

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere optimistább, szerinte a Fidesznek nem érdeke a további pénzelvonás, mivel vidéken csökkent a támogatottságuk. Pikó András, Józsefváros polgármestere azonban kevésbé látja pozitívan a helyzetet, szerinte a Fidesz próbálja majd bizonyítani, hogy az állami támogatás nélkül nem lehet sikeresen működni. Soproni Tamás, Terézváros polgármestere attól tart, hogy a Fővárosi Közgyűlésben "kisparlamentet játszik majd 25 random arc".

Pikó András érdekes pletykákat hallott, miszerint a Mi Hazánk javaslatára változtatásokat terveznek a fővárosi szabályokban, amelyek korlátoznák a főpolgármester mozgásterét. Emellett arról is beszélt, hogy az átmeneti időszakban a jelenlegi polgármesterek ugyanolyan szabad kezet kapnak, mint a Covid alatt, ami szerinte "durva dolgokhoz" vezethet. Cser-Palkovics ezt a pletykát nem kommentálta, de nem tart attól, hogy a távozó polgármesterek üres kasszát hagynak maguk után. Soproni Tamás szintén nem tartja valószínűnek, hogy az önkormányzatiság rossz hírbe kerüljön az átmeneti időszak miatt. Cser-Palkovics szerint azonban veszélyes, ha a polgármester és a közgyűlési többség nem azonos oldalon áll, mint például Győrben és Pécsen. Baranyi Krisztina szerint a Fidesznek érdeke a hűbérrendszer fenntartása, és emiatt akár növelhetik is az önkormányzatok forrásait. Pikó András azonban úgy véli, a Fidesz ügyesen válogatja meg, melyik önkormányzatoktól vonja meg a támogatást. Cser-Palkovics szerint Szolnokot megtarthatták volna, ha rendelkezésre állnak a helyi fejlesztésekhez szükséges források. Hódmezővásárhely esetében pedig úgy véli, nem történhet meg, hogy a város ne kapja meg azokat a forrásokat, amelyeket más városok is megkapnak. Márki-Zay Péter győzelme Hódmezővásárhelyen és a fideszes Grezsa István veresége azt mutatja, hogy a helyi közösség nem fogadja el, ha a városát hátrányosan kezelik. Cser-Palkovics szerint az ilyen stílusbeli és tartalmi kérdéseken kell változtatniuk. A fővárosi helyzetről nem nyilatkozott, de megjegyezte, hogy nem baj, ha vannak fiatalok a politikában, a kérdés csak az, hogy mennyi. Nem tartja szerencsésnek, hogy egyszerre tartották meg a két választást, mivel mindkettő másról szól, de az emberek tudnak különbséget tenni, ami üzenetértékű. Baranyi Krisztina szerint a Fővárosi Közgyűlés működésképtelenné válhat, és aggódik, hogy olyan emberekre kell majd hagyatkozni, akikről semmit sem tudnak. Cser-Palkovics elárulta, hogy azért nincs a neve mellett a KDNP logója, mert "valós politikai szervezetek és közösségek jelennek meg mindenhol".