Boross Martin: A minőségi magyar filmek hiányának oka a feketelisták

A veszprémi Magyar Mozgókép Fesztiválon, a MOZ.GO-n vetítették Boross Martin Nyersanyag című filmjét, mely után a rendező kiállt a független filmesek mellett és bírálta a kirekesztő gyakorlatokat. Boross hangsúlyozta, hogy a fesztiválon részt vevő egyetlen független filmként érzik a felelősséget a jelölések kapcsán.

A rendező szerint a Nyersanyag egy eszmeileg, politikailag és finanszírozásilag is független alkotás, amely a hatalommal való visszaélés és a kizsákmányolás témáit dolgozza fel. Boross elmondása szerint a film alacsony költségvetésből, szűkös forrásokból készült, például kevesebb forgatási nappal, ingyenes helyszínekkel, kölcsönzött technikával és az alkotók jelentős önfeláldozásával.

Boross kritikát fogalmazott meg a magyar filmipar jelenlegi helyzetével kapcsolatban, kijelentve, hogy a minőségi magyar filmek hiánya nem a pénz vagy tehetség hiányából, hanem a feketelisták és egy szűk réteg helyzetbe hozásának szándékából fakad. Úgy véli, a társadalomformáló szerep miatt fontos lenne, hogy a generációk sokszínű és kritikus hangvételű filmeket láthassanak.

A rendező szerint a kortárs kultúra nem redukálható hatalmi tőkére vagy anyagi bevételre, és bár a hatalom számára könnyű lemondani róla, az állampolgárok számára alapvető jog a hozzáférés. Boross a művészeti pályára lépők lehetőségeinek hiányát, a karrierek ellehetetlenülését a kirekesztő gyakorlatok következményének tartja, és sürgeti a szakmai párbeszéd megindítását és a demokratikus magyar kultúra sikere érdekében a folyamatok visszafordítását.

A Nyersanyag története azokra a veszélyekre világít rá, amikor a hatalommal rendelkezők saját érdekeiket helyezik előtérbe. Boross hangsúlyozza, hogy filmjükkel azért emelnek szót, hogy senki se váljon saját közösségének vagy nemzetének áldozatává.