Baló György emléktáblájának sorsa továbbra is bizonytalan

Baló György, a neves televíziós személyiség emlékére készült tábla mégsem kerülhetett fel a születésének 77. évfordulóján a II. kerületi otthona falára. A lakók májusban szavazhattak a plakett sorsáról, de az eredményeket nem közölték a helyi önkormányzattal, így az emléktábla sorsa továbbra is kérdéses marad.

A Prima Primissima-díjas tévés halálának ötödik évfordulójára, március 18-ra elkészült az emléktábla, de a felavatás előtti utolsó pillanatokban egy lakó ellenezte a kezdeményezést. Az önkormányzat korábban arról tájékoztatta a sajtót, hogy a lakók megpróbálják meggyőzni az ellenzőt, hogy a tábla felkerülhessen a ház falára.

Gyülvészi András, a budai önkormányzat közösségi kapcsolatokért felelős igazgatója elmondta, hogy a lakók május végéig tartottak egy közgyűlést, és ha ott a többség igennel szavaz, az önkormányzat újra megkezdi az avató szervezését. Ellenkező esetben másik helyszínt keresnek a már elkészült tábla számára.

A közgyűlés megtartása után azonban az eredményeket nem közölték a helyi vezetéssel, ami csalódást okozott az önkormányzatnak, hiszen reménykedtek abban, hogy Baló György születésnapjára megszervezhetik az ünnepélyes avatást. A közös képviselőnek kötelessége lenne tájékoztatni a helyi vezetést a lakógyűlés eredményéről, de a hétvégi választásokra hivatkozva kért haladékot, és azóta sem jelentkezett.

Baló György emlékét méltatva, Szegvári Katalin, egykori kollégája kiemelte, hogy Baló kétségkívül zseni volt, aki különleges színfoltként tűnt ki a televíziózás világában. Szegvári szerint Baló külpolitikai munkássága mellett az olimpiai közvetítések során is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, és élete végéig tartották a kapcsolatot.