Az új kulturális miniszter és az ékezetek kihívásai

Hankó Balázs, aki a Kulturális és Innovációs Minisztérium élére lép, látszólag nehezen birkózik meg a hivatalos iratokban a minisztérium nevének helyes írásával.

A hét elején érkezett hír szerint Hankó Balázs, a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár fogja váltani Csák Jánost a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) élén. Csák János két évvel ezelőtt, amikor az intézmény vezetője lett, egy Power Point prezentációval mutatta be innovációs szándékait.

Egy olvasónk figyelmét azonban egy más jellegű részlet keltette fel: a leendő kulturális miniszter 2023-as SZJA-bevallásáról szóló nyilvános dokumentumokban a munkáltató szerv nevét helytelenül tüntették fel. A helyesírási hibák 2024-ben is megismétlődtek, ami arra utalhat, hogy vagy több személy is elkövette ugyanazt a hibát, vagy Hankó Balázs egy év alatt kétszer is beleesett ugyanabba a helyesírási csapdába. Az írásstílus eltérése alapján felmerül a kérdés, hogy vajon két különböző személy írta-e helytelenül a minisztérium nevét, vagy Hankó Balázs maga követte el a hibát többször is.