Európai ipari termelés csökkenése

Az elemzők várakozásaival ellentétben csökkent az euróövezet ipari termelése áprilisban, mind havi, mind éves összevetésben, az Eurostat legfrissebb adatai szerint.

Áprilisban az euróövezet ipari termelése 0,1 százalékkal csökkent havi szinten, ami ellentétes az elemzők által várt 0,2 százalékos növekedéssel. Márciusban még 0,5 százalékos bővülést jegyeztek fel. A tőkejavak termelése 0,7 százalékkal nőtt, az energiatermelés 0,4 százalékkal emelkedett, míg a tartós fogyasztási cikkek előállítása 0,3 százalékkal bővült. Ezzel szemben a nem tartós fogyasztási cikkek termelése jelentős, 3,4 százalékos növekedést mutatott a márciusi 2,7 százalékos csökkenés után. Ugyanakkor a köztes javak termelése 0,4 százalékkal csökkent.

Az éves összehasonlításban az euróövezet ipari termelése 3,0 százalékkal esett vissza áprilisban, ami jelentősen meghaladja az elemzők által előrejelzett 1,9 százalékos csökkenést. Márciusban 1,2 százalékos éves visszaesést regisztráltak. Az előző év azonos időszakához képest csak december hónapban volt tapasztalható bővülés.

Az Európai Unió egészében az ipari termelés éves szinten 2,0 százalékkal csökkent, míg havi összevetésben 0,5 százalékos növekedést mutatott a márciusi stagnálás után. Az iparágak közül az ipar volt az, amely különösen megérezte az energiaválság, a globális gazdasági lassulás és a kamatemelések hatásait, bár az utóbbi időszakban már látszottak a helyreállás jelei.