Az argentin infláció csökkenése

Az argentin havi infláció májusban 2022 óta a legalacsonyabb szintre süllyedt Javier Milei elnök megszorító intézkedései hatására, de az éves infláció még mindig közel 300%-os maradt. Az élelmiszerárak emelkedése miatt sokan nem érzik a gazdasági helyzet javulását, mivel a fizetések nem tartanak lépést az áremelkedéssel.

A májusi havi inflációs ráta csökkenése az ötödik egymást követő hónapban történt meg, és valószínűleg 5% alá esett, ami jelentős előrelépés a decemberi több mint 25%-os értékhez képest. Ez a javulás azonban nem enyhíti az éves inflációs ráta magas szintjét, amely továbbra is a világ egyik legmagasabbja marad.

Az argentin kormány büszkén hirdeti az infláció megfékezésében elért sikereit, amelyeket elsősorban a központi banki pénznyomtatás csökkentésével, a tartalékok helyreállításával és a kiadások visszafogásával értek el. Ezek az intézkedések azonban gazdasági megtorpanást okoztak és a szegénység növekedéséhez vezettek, ami kihívást jelent Milei számára a választói támogatás fenntartása szempontjából.

A minimálbér, amely havi 234 315 peso (260 dollár), nem bizonyul elegendőnek a megélhetési költségek fedezésére, különösen az élelmiszer-, közüzemi és közlekedési költségek növekedése miatt. Ennek eredményeként, bár a havi inflációs ráta csökken, sok argentin továbbra is nehéz helyzetben van a magas életköltségek és az elégtelen jövedelmek miatt.

: Reuters