Az Uber visszatért Budapestre

Nyolc év kihagyás után ismét elérhetővé vált az Uber szolgáltatása Magyarországon, a felhasználók újra találkozhatnak a fuvarajánlatokkal a vállalat mobilapplikációjában.

Június 13-tól a budapesti lakosok és a városba látogatók számára újra elérhetővé vált az Uber, amely most taxis és rolleres fuvarokat kínál. Az alkalmazásban a megszokott módon, a célállomás megadása után jelennek meg a közelben lévő járművek és az árajánlatok.

Jelenleg azonban az árajánlatok nem tükrözik a valós díjszabást, hanem promóciós árakat mutatnak. Ez összhangban van azzal, amit az Uber februári bejelentésekor már kommunikált: Budapesten nem a korábban megszokott dinamikus árazást alkalmazzák, hanem a BKK által meghatározott fix taxis tarifákat.

Az Uber sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy az első három hónapban a feltételeknek megfelelő sofőrök jutalékmentesen dolgozhatnak, és az utasok számára is kedvezményes ajánlatokat kínálnak: június 30-ig három alkalommal ingyenesen próbálhatják ki a szolgáltatást 5000 forintos értékhatárig.

A vállalat a szolgáltatás újraindításának részleteiről csütörtökön adott tájékoztatást. Az Uber visszatérésének bejelentésekor már közölték, hogy Budapesten nem a szolgáltatás korábban Magyarországon is alkalmazott dinamikus árazása lesz a mérvadó, hanem a BKK fix taxis tarifái.

A szolgáltatás nyolc év szünet után tér vissza a fővárosba. Februárban derült ki, hogy az Uber a Főtaxival együttműködésben tervezi a magyarországi piacra lépést, engedélykérelmüket ekkor nyújtotta be az F Mobilitás Kft., a Főtaxi leányvállalata. Nagy Elek tulajdonos tavasszal arról beszélt, hogy az Uber és az F Mobilitás Kft. a Főtaxi-csoport leányvállalataként, a Főtaxitól függetlenül üzemelő együttműködési modellt alkalmaz majd az Uberrel, a magyarországi helyi sajátosságok figyelembevételével. A Főtaxi nemrég belső levélben nyugtatta meg sofőrjeit, hogy az Uber visszatérésével csak még jobban járnak majd, mivel ez az együttműködés még több fuvart és bevételt jelent majd számukra, bár a részleteket nem tárta fel.

Az Uber sajtóosztálya korábban azt írta, hogy különálló szolgáltatásként tervezi a belépést a budapesti piacra. „A Főtaxi applikációt és szolgáltatását az Uber tervezett belépése nem érinti. A Főtaxi alkalmazása ugyanúgy fog működni, mint eddig, emellett lesz elérhető az Uber alkalmazás, amivel az Uber sofőrjeit lehet hívni, akik Uber Taxival szállítják az utasokat” – írta válaszában az Uber.

2016-ban a hagyományos taxiscégek nyomására született egy olyan szabályozás, amely szerint a fuvarszolgáltatást csak egyenlő feltételek mellett (sárgára festett, a taxisszolgáltatáshoz szükséges felszereléssel ellátott és az egyéb előírásoknak is megfelelő járművel, a fix áron) lehet biztosítani, ezt az Uber akkor nem vállalta. Az Uber 2016-ban hagyta abba a magyarországi működését, miután a fideszes többségű parlament olyan törvényt szavazott meg, amely ellehetetlenítette a működését. A cég célja, hogy idén ezernél is több sofőrjük legyen a budapesti piacon, és mintegy 2500-an már megkezdték a regisztrációs folyamatot.

Az Uber sofőrjei a regisztrációs folyamat során a magyar jogszabályi keretrendszernek megfelelő dokumentumokat kell, hogy benyújtsanak, és a vállalkozásra is, ami a taxiszolgáltatást végzi. Az Uber nem munkáltató, hanem csak a platformot biztosítja, amivel összekapcsolja a sofőröket az utasokkal. A személyszállítási szolgáltatás minden esetben a sofőrök által végzett tevékenység, az Uber csak közvetítő szerepet tölt be. A sofőrök lehetnek egyéni vállalkozók vagy flottapartnerek alkalmazottai.

Az Uber applikációja több fejlett biztonsági funkcióval rendelkezik, például anonimizált kapcsolattartással, utazás megosztásával, és vészhelyzet esetén azonnali segítségnyújtással. Az applikációban lehetőség van a fizetés megosztására az utasok között, és az utasok számlát is kapnak az utazásról. Az Uber taxit le lehet inteni, ha szabad, és az utasok értékelhetik az utazást az applikáción keresztül.

Az Uber és a Főtaxi együttműködése nemzetközi szinten is példaértékű, hiszen az Uber több helyen is együttműködik a helyi taxitársaságokkal. Az Uber sofőrjei nem kötelesek angol nyelvtudással rendelkezni, mivel az applikáció fordítóprogrammal segíti a kommunikációt. Az Uber jelenleg csak a személyszállítási szolgáltatást indította el Budapesten, de a jövőben megfontolják azokat a lehetőségeket is, amik nemzetközi szinten elérhetőek az Uber alkalmazáson keresztül.