Az Uber újra Magyarországon

Az Uber nemzetközi fuvarmegosztó cég hivatalosan is bejelentette budapesti újraindulását, két meglepetéssel is készülve a mai sajtótájékoztatóján.

A cég szerint a budapesti terjeszkedés jelentős mérföldkő az Uber fejlődésében, és mostantól a nyári koncert- és fesziválszezonban is elérhető lesz a szolgáltatás, amely már több mint 10 ezer városban van jelen a mobilapplikáció segítségével. Az Uber Taxi, amely az F Mobilitással működik együtt, piacvezető biztonsági funkciókat kínál az iparágban, az utazás teljes időtartama alatt nyújt védelmet, és az alkalmazáson belül lehetőség van az utazás nyomon követésére a rendeléstől a járműből való kiszállásig. Emellett az Uber és a Lime globális együttműködésének köszönhetően az alkalmazáson keresztül elektromos rollereket is lehet bérelni.

Az első hivatalos Uber utas a popsztár Fluor volt, akit Silling Gergő Uber-sofőr szállított a Clark Ádám téri sajtórendezvény helyszínéről a Pannónia utcába. Az újraindulás alkalmából az Uber különféle akciókat is szervez, például díjmentes utazási lehetőséget kínál június 13. és június 30. között, összesen három alkalommal, ötezer forint értékhatárig, amelyhez mindössze az applikációjukban kell regisztrálni.

A szolgáltatás iránti érdeklődés a sofőrök körében is jelentős, a megelőző hetekben közel háromezer sofőr regisztrált. Az Uber technológiájának köszönhetően a vezetők kevesebb időt töltenek az utasok keresésével és a taxiállomásokon való várakozással. Kardos Eszter országmenedzser és Reich Ádám, az F-Mobilitás Kft. ügyvezetője egyaránt hangsúlyozták, hogy céljuk a budapesti személyszállítási piac megújítása, és a legjobb szolgáltatást kívánják nyújtani az utasoknak és a sofőröknek egyaránt.

Hogyan működik az Uber?

Az utasok az Uber-alkalmazást használva adhatják meg úticéljukat, amelyet a világ szinte bármely pontján használhatnak. A rendelés beérkezése után egy közelben lévő sofőr fogadja azt, és Uber Taxival eljuttatja az utast a célállomásra. Az utasok és a sofőrök minden út végén 1-től 5-ig terjedő skálán értékelhetik egymást, ezzel is biztosítva a szolgáltatás minőségét. Továbbá az alkalmazáson belül lehetőségük van üzenetek küldésére és borravaló adására a sofőröknek.

Az Uber 2016-ban hagyta el Magyarországot, miután a parlament elfogadott egy törvényt, mely alapján hozzáférhetetlenné lehetett tenni a szabályoknak meg nem felelő személyszállító cégek applikációját. A mostani visszatérés azonban nem teljes újrakezdés, az Ubernek ugyanis meg kell felelnie a hazai szabályozásnak, azaz a cég autói többek között sárgítottak és fixárasak lesznek.

A Főtaxi-csoport tulajdonosa, Nagy Elek szerint élére álltak a változásoknak, és ebben kiváló partnerre találtak az applikáció alapú személyszállítás úttörőjében, az Uberben. Az együttműködés az egész piac megreformálását jelenti, és a Főtaxi a hátterét, tudását, helyismeretét átadja az Ubernek, amely a technológiájával ezt tudja majd használni. Az Uber magyarországi vezetője, Kardos Eszter szerint hatalmas utasforgalmat tudnak biztosítani a hozzájuk csatlakozó sofőröknek, és az első három hónapban jutalékmentesen dolgozhatnak a feltételeknek megfelelő sofőrök.

Az Uber visszatérése a turisták számára különösen előnyös lehet, hiszen a cég globális applikációján keresztül egyszerűen lehet fuvart rendelni, és az előre lefixált ár nem függ attól, hogy mondjuk egy dugóban pöfög az autó. A turisták, akik olvastak már a budapesti taxishiénákról, különösen értékelhetik ezt a lehetőséget, hiszen tavaly több mint százezren nyitották meg itt az appot, csak hogy rájöjjenek, nem találnak rajta fuvart. Az Uber megjelenése komoly versenyt generál a piacon, amiben még saját együttműködő partnerének anyavállalata, a Főtaxi is konkurenciává válik, de a célpont elsősorban az applikáció alapú (P2P) személyszállítás másik jelenlévő szereplője, a Bolt lehet.