A világ leggyorsabb villanyautója: Aspark Owl

A japán Aspark Owl elektromos szupersportkocsi új rekordot állított fel, amikor 438,7 km/h-s sebességre gyorsult a németországi Papenburg versenypályán, ezzel megelőzve a korábbi rekorder Rimac Neverát.

A rekordot Mark Bassenk versenyző állította fel, aki a volán mögött ülve 26,7 km/h-val múlta felül a horvát Rimac Nevera csúcssebességét. Az Aspark Owl SP600, amely ezt a teljesítményt nyújtotta, egy speciális változat, amely még nem került sorozatgyártásba. Az alapmodelltől optikailag is különbözik: áramvonalas karosszériával és hosszúkás hátsó résszel rendelkezik, valamint a visszapillantó tükrök hiányoznak róla, és speciális Bridgestone Potenza Race abroncsokkal van felszerelve.

Az SP600 hajtásláncának részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, azonban az alapmodell négy villanymotorral büszkélkedhet, amelyek összesen 1985 lóerős teljesítményt képesek produkálni, és mindössze 1,69 másodperc alatt gyorsulnak 96 km/h-s sebességre.

Az Aspark Owl fejlesztése körülbelül 10 évvel ezelőtt kezdődött, és a tervek szerint csak 50 darabot fognak gyártani belőle. A már előre eladott modellek ára 3 millió euró körül mozog, ami körülbelül 1,2 milliárd forintnak felel meg.