Áradás a Rábán: lassú apadás és folyamatos védekezés

A Rábán tapasztalható rendkívül lassú áradás miatt továbbra is nagy terhelés éri a gátakat, bár egyes területeken már megkezdődhet a védekezési eszközök, így a homokzsákok elbontása. A vízügyesek éjjel-nappali figyelőszolgálata folyamatosan dolgozik, és ahol lehet, a segédkező kollégák már hazaindulhatnak.

A vízügyi szakemberek jelentése szerint a Rábán az árhullám szokatlanul lassan vonul le, de szerencsére nem várható további vízutánpótlás a vízgyűjtőkről, ami enyhülést hozhat a következő napokban. Azonban a hosszan tartó áradás veszélyes jelenségeket is magával hozott, mint például a szivárgás vagy a buzgár, amelyek ellen azonnali beavatkozás szükséges az érintett területeken.

A tetőzés a Rábán jelenleg Sárvár térségében van, és a hét végéig tartó elnyúló tetőzésre lehet számítani. Győrnél a Duna hatása miatt gyorsuló apadás várható, a vízállás már az I. fok szintje alá csökkent. Ahol már lehetséges, ott a vízügyi szakemberek elkezdték a védekezéshez felállított nyúlgátak és a már nem szükséges homokzsákok eltávolítását.

A Dunán több helyen, így Nagybajcsnál, Komáromban és Esztergomban is már csak az I. fokot meghaladó vízszintet mértek. Budapestnél a szombati tetőzés után nagyon lassan apad a folyó, a vízállás ma reggel 609 cm volt. Baja térségében és Mohácsnál jelenleg I. fokú a készültség.

A Murán Letenyénél a mai napon tetőzik az árhullám a II. fok szintje fölött, míg a Dráván Drávaszabolcsnál a II. fok szintjét megközelítő vízállások várhatóak. A Sajón Sajószentpéternél jelenleg tetőzik az árhullám a II. fok szintje körül, a Tarnán pedig ma reggel I. fokra mérsékelték a készültséget.

Az előrejelzések szerint a következő napokban a Tisza vízgyűjtőjén marad még csapadékos az időjárás, míg a többi vízrendszeren száraz, meleg idő várható. Csak szombaton kell némi csapadékra számítani a nyugati vízgyűjtőkön.