Az ipari termelés csökkenése és növekedése Magyarországon

Az ipari kibocsátás áprilisban csökkent az előző hónaphoz képest, miközben az ipari termelés éves összehasonlításban növekedést mutatott.

2024 áprilisában az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, ami megegyezik az első becslésben közölt adatokkal. Ezzel szemben a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban 0,7 százalékkal mérséklődött az előző hónaphoz képest.

Az ipari export volumene 7,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a járműgyártás kivitele 7,6 százalékkal emelkedett, míg a villamos berendezés gyártásáé 9,8 százalékkal csökkent. A belföldi értékesítés 2,1 százalékkal, a feldolgozóiparé pedig 6,4 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest.

A feldolgozóipar termelése 6,5 százalékkal, a bányászaté 37 százalékkal, az energiaiparé pedig 2,4 százalékkal nőtt. A járműgyártás volumene 7,0 százalékkal, a közúti gépjármű gyártása 8,4 százalékkal, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 4,9 százalékkal bővült.

A villamos berendezés gyártása 6,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 23 százalékkal csökkent, míg a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártásáé 7,2 százalékkal nőtt. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 9,8 százalékkal emelkedett, az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 13,1 százalékkal csökkent, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása pedig 12,4 százalékkal nőtt.

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 18,8 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest, a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 24 százalékkal nőtt. A gyógyszergyártás kibocsátása 13,5 százalékkal emelkedett, a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 10,1 százalékkal, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 7,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Ezzel szemben a kokszgyártás és kőolaj-feldolgozás termelése 8,8 százalékkal csökkent. Magyarország minden régiójában nőtt az ipari termelés, a legnagyobb mértékben, 15,8 százalékkal Dél-Alföldön, a legkevésbé, 1,0 százalékkal Észak Magyarországon.

Az új rendelések volumene 13,6 százalékkal volt nagyobb a 2023. áprilisinál, az új belföldi rendelések 2,8 százalékkal, az új exportrendelések 15,4%-kal emelkedtek. 2024. január–áprilisban azonban az ipari termelés 1,7 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest, a külpiaci eladások volumene 3,0, a hazai értékesítésé 2,7 százalékkal csökkent. A feldolgozóipar tizenhárom alága közül kilencben visszaesett a termelés, a legnagyobb mértékben, 9,8 százalékkal a gép, gépi berendezés gyártásában. A legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása 2,5 százalékkal csökkent, míg a többiben 0,3 és 7,5 százalék közötti mértékben nőtt a volumen, a legerőteljesebben az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában.