Gyerekek vallanak apáikról az SOS Gyermekfalvak kampányában

Apák napja alkalmából állami gondoskodásban élő gyerekek osztották meg érzéseiket és gondolataikat édesapjukról az SOS Gyermekfalvak kampányában.

Az SOS Gyermekfalvak kampányában a gyerekek őszintén beszélnek arról, mit szeretnek és mit nem szeretnek az édesapjukban. A 12 éves Marci például azt mondja, hogy szereti apját, mert szereti őt, de nem szereti, hogy iszik, és azt kívánja neki, hogy szokjon le az alkoholról. Dávid, aki 11 éves és 3 éves kora óta él állami gondoskodásban, azt emeli ki, hogy apja felfújta a medencét, de nem szereti, hogy megverte a nővérét. Juli, a 9 éves kislány pedig azt szereti apjában, hogy sokat játszik vele, és azt kívánja, hogy ne haljon meg, mint a Zsani apukája.

Magyarországon jelenleg 23 ezer gyermek él állami gondoskodásban, többségük elhanyagolás, bántalmazás vagy a szülők szenvedélybetegsége miatt került ki családjukból. Csak 2000 gyermek örökbe fogadható, a többiek vér szerinti szülei rendszeresen látogatják őket. A nevelőszülők feladata nem csak a gyermek gondozása, hanem a vér szerinti családdal való kapcsolattartás is, amely magában foglalja a gyerekek láthatását vagy a szülők otthonában történő fogadását.

Az ideális helyzet az lenne, ha a nevelőszülő csak átmeneti megoldás lenne, és a szülők rendeznék életkörülményeiket, hogy a gyermek haza kerülhessen, de erre sajnos kevés az esély. Az SOS Gyermekfalvaknál évente a gyerekek csupán 2 százaléka kerül vissza a családjába.

Szilvási Léna, az SOS szakmai vezetője szerint a gyerekekbe gyakran beég az otthonról hozott minta, és felnőttként újratermelik a családi kapcsolatrendszert. Nem ritka, hogy a lányok korán vállalnak gyereket, vagy bántalmazó partnert választanak, míg a fiúk nehezen birkóznak meg az apa szereppel, mivel nekik sem volt rendszeres kapcsolatuk az apjukkal, vagy éppen teljesen hiányzott az életükből. Sok nevelőszülői családban hiányzik a férfi minta, és bár egyre többen jelentkeznek párok és férfiak nevelőszülőnek, az egyedülálló nők aránya még mindig magas ebben a szakmában.

Az SOS Gyermekfalvak célja, hogy megtörje ezt a kört, ezért indították el a Férfi klubot, amely kifejezetten az alapítványnál élő fiúkat célozza. A kísérleti program célja, hogy biztonságos teret teremtsen a gyerekeknek, ahol szakember vezetésével kötetlen körülmények között beszélhetnek a fiúkat érintő kamaszkori témákról, párkapcsolati nehézségekről, a férfi-női nemi szerepekről, családalapításról, apaságról és felelősségről.