Alaptalannak bizonyult a venezuelai szavazókkal való riogatás

Nem igazolódtak be a visszaélések a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz bejelentett venezuelai állampolgárságú választók esetében Budapest I. kerületében.

A választási kampány során felmerült vádak szerint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) Fő utcai idősotthonába bejelentett venezuelai állampolgárok szavazati tevékenysége visszaélést jelentett volna. Azonban az MMSZ cáfolta ezeket az állításokat, hangsúlyozva, hogy a választóik önállóan adták le szavazatukat a kerület 02. számú egyéni választókerületének 04-es számú szavazókörében, ahogy azt öt évvel ezelőtt is tették.

A MMSZ kiemelte, hogy a szavazásra jogosult ügyfeleik részére érkező hivatalos értesítéseket automatikusan továbbítják a tartózkodási helyükre, de a szavazásban semmilyen módon nem vesznek részt, és nem is tájékozódnak arról, hogy ügyfeleik közül kik élnek szavazati jogukkal.

A 444.hu által végzett adatellenőrzés során kiderült, hogy a Párbeszéd által sugallt félelmek a venezuelai szavazók befolyásáról megalapozatlanok voltak. A Fidesz jelöltje, Molnár Gábor a 4-es számú szavazókörben kapott szavazatok nélkül is az élen végzett, és Böröcz László, a Fidesz polgármester-jelöltje is több szavazatot kapott, mint ellenfele, V. Naszályi Márta, még ha az említett szavazókör összes szavazatát levonnánk is.

Az MMSZ továbbá hangsúlyozta, hogy nem csak az említett idősotthonban, hanem más ingatlanjaikban is biztosítanak lakcímet ügyfeleik számára, például a hajléktalan embereket ellátó intézményeikben. Magyarországon a lakcím megléte elengedhetetlen a szociális segítségnyújtáshoz.

A választások előtt tíz nappal, május 31-én a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 74 venezuelai menekültet jelentett ki a Fő utcai címről.