A pályakezdők alulértékeltsége és a munkaerőpiaci kihívások

A McDonald's és a Profession.hu közös kutatása rávilágított, hogy a pályakezdők számára jelentős kihívást jelent a munkaerőpiacon való elhelyezkedés, és a tapasztalat hiánya miatt gyakran alulértékelik őket.

A kutatás során 1600 munkavállaló megkérdezése alapján kiderült, hogy a pályakezdők 46 százaléka nehezebben talál munkát, és 42 százalékuk több elvárással szembesül az első munkahelyén, mint az idősebb generációk. Az idősebbek viszont úgy vélik, hogy a fiatalok tudatosabban keresnek állást és jobb fizetést kapnak, mint ők annak idején. Ezzel együtt a válaszadók kortól függetlenül egyetértenek abban, hogy a Z generáció tagjai gyakrabban mondanak fel, ha a munkakörülmények nem felelnek meg elvárásaiknak.

Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója szerint fontos megérteni a pályakezdők motivációját, figyelembe véve, hogy a magyar fiatalok átlagosan 27 éves korukban költöznek el a szülői házból, ami későbbi időpont, mint a korábbi generációknál. Ez azt jelenti, hogy hosszabb ideig rendelkezésre állnak számukra a biztosított alapvető megélhetési és biztonsági feltételek.

A mai pályakezdők többsége, 43 százaléka, rövidebb távú célokra, például ingóságra vagy szolgáltatásra vállal munkát, míg 39 százalékuk költőpénzre szeretne szert tenni. Ezzel szemben az idősebb generáció 58 százaléka az első keresetéből a megélhetését biztosította. Az állásportálok jelentik a legtöbb lehetőséget mindkét generáció szerint, és az is közös, hogy sokan ismerősökön vagy barátokon keresztül találnak munkát.

A kutatás rámutatott egy alapvető félreértésre a munkavállalók és a munkáltatók között: a fiatalok számára a jó csapat és a kellemes kollégák jelentik a munkahely vonzerejét, míg a munkaadók ezt gyakran alábecsülik. A fiatal munkavállalók számára a támogató környezet a jó fizetésnél és a béren kívüli juttatásoknál is fontosabb.

Az állásinterjúk során is eltérnek a generációs vélemények: a pályakezdők szerint az interjúztatók a magabiztosságot, a jó megjelenést és a munkatapasztalatot részesítik előnyben, míg a munkaadók az érdeklődő hozzáállást és a releváns kérdéseket értékelnék inkább. Habár a munkaadók a fiatalokat kreatívnak és rugalmasnak tartják, kevésbé látják őket hosszú távon elkötelezettnek, megbízhatónak és szorgalmasnak.