Látszik a magyarok pénztelensége: bőven nagykorú autók között keresgélnek

A magyarok pénztárcájának mérete miatt a keresett használt autók átlagéletkora jelentősen magasabb, mint amit szeretnének: a vágyott 10 év helyett a majdnem 20 éves modellek kerülnek előtérbe. Ennek ellenére a hazai autópark idén fiatalodásnak indulhat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a magyar gépkocsiállomány átlagéletkora 2024 második negyedévében már majdnem eléri a 16 évet. A Használtautó.hu telefonos megkeresések alapján készült statisztikái szerint a vásárlók még ennél is idősebb, 18 éves használt autók iránt érdeklődnek leginkább, és a 19 éves autók is felkerültek a toplistára 2023 után.

A 2022-es adatok szerint a 16 éves autók vezették a telefonos megkeresések toplistáját, és ez a szám évről évre növekedett. A használt autók árának jelentős emelkedése miatt az autóvásárlók többsége kénytelen volt idősebb, megfizethetőbb modelleket keresni, ami befolyásolta a hazai állomány átlagéletkorát. Ugyanakkor az újautó-árak 2023 végére kezdtek mérséklődni, ami hosszú távon a használtautó-piacra is hatással lehet, és árcsökkenést hozhat, aminek köszönhetően a hazai autópark is fiatalodhat.

Lőcsei Dániel, a Használtautó.hu brand managere szerint a jelenség a hazai állomány átlagéletkorára is hatással volt, és jelentősebb árcsökkenést vár, amelynek eredményeképpen a hazai autópark megfiatalodhat. Az Index korábban beszámolt arról, hogy a magyar autópark vészesen öreg, és a vékony pénztárca az öreg, környezetszennyező gépjárművek felé tereli a honfitársainkat. Emellett Magyarország az autócsalások egyik bázisa, és évente több száz millió eurót veszít, mert nem lép fel hatékonyan a visszaélésekkel szemben.