Japán államkötvény hozamok csökkenése

A japán államkötvények hozamai csökkentek, követve az amerikai kincstárjegyek hozamának esését, miközben a piaci szereplők a Bank of Japan kötvényvásárlási politikájának esetleges változásaira várnak.

A japán államkötvények (JGB) hozamai csütörtökön mérséklődtek, az amerikai kötvények hozamának csökkenésével összhangban. Az amerikai kincstárjegyek hozamai az éjszaka során csökkentek, miután az alacsonyabb, mint várt hazai fogyasztói árak lehetőséget adtak arra a spekulációra, hogy a Federal Reserve (Fed) hamarosan kamatcsökkentésbe kezdhet.

A 10 éves JGB hozam 2 bázisponttal 0,965%-ra süllyedt, míg a kétéves JGB hozam 1,5 bázisponttal egyhavi mélypontra, 0,32%-ra esett vissza.

A befektetők figyelmesen követik a Bank of Japan (BOJ) e heti kétnapos kamatdöntő ülését, amelyen a kötvényvásárlási politika esetleges módosításai kerülhetnek napirendre.

A BOJ kötvényvásárlásainak csökkentését fontolgatja, a Reuters és a Nikkei értesülései szerint pedig már tervezik a vásárlások lassítását, és lehet, hogy új iránymutatást adnak a júniusi ülésükön.

Yoshiro Sato, a Resona Holdings közgazdásza szerint a BOJ igyekszik a kötvényvásárlások csökkentését úgy végrehajtani, hogy közben minimalizálja a hozamugrásokat.

A japán központi bank jelenleg havonta körülbelül 38,21 milliárd dollár értékben vásárol kötvényeket, ami elegendő ahhoz, hogy fenntartsák a mérlegüket.

Az ötéves JGB hozam május 16-a óta a legalacsonyabb szinten volt, 0,53%-on, mielőtt emelkedett volna, legutóbb pedig 0,5 bázisponttal alacsonyabban, 0,55%-on állt. A hosszabb lejáratú kötvények hozamai is hasonló tendenciát mutattak: a 20 éves JGB hozam 1,77%-ra, míg a 30 éves JGB hozam 2,115%-ra csökkent, mindkettő 2,5 bázisponttal csúszott vissza.