850 millió eurós probléma került a tornazsákba

Az Európai Unióban élő fiatalok jelentős része szándékosan vásárol hamisított sportfelszerelést, a 15–24 éves korosztály 10 százaléka ismeri el, hogy tudatosan választ hamisított termékeket, és ez a szám a görög fiatalok körében eléri a 18 százalékot.

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) legújabb felmérése szerint a fiatal európai fogyasztók 7 százaléka véletlenül jut hamisított áruhoz. A hamisított sportcikkek forgalmazása évente 851 millió eurós veszteséget okoz az EU-ban, ami az ágazat teljes értékesítési volumenének 11 százalékát teszi ki. Franciaország, Ausztria és Hollandia szenvedi el a legnagyobb pénzügyi veszteségeket, több százmillió eurót kitevő összegekkel. Arányaiban a legnagyobb veszteségek Romániában, Litvániában és Magyarországon keletkeznek, ahol a hamisított sportfelszerelések az összes elmaradt értékesítés akár 20 százalékát is kiteszik.

A hamisítás nemcsak gazdasági, hanem társadalmi hatásokkal is jár, például a bevételkiesés és a munkahelyek megszűnése mellett a vállalatok a márka hírnevének romlását is tapasztalják. Az európai gazdaságok egyre szkeptikusabbak az innovációba történő beruházások megalapozottságával kapcsolatban, ami veszélyezteti a további fejlődést.

A hamisított áruk súlyos egészségügyi kockázatot is jelentenek. Ezek a termékek nem felelnek meg az európai egészségügyi, biztonsági és környezetvédelmi normáknak, és kritikus pillanatokban meghibásodhatnak, mérgező vagy veszélyes összetevőket tartalmazhatnak.

A „Fake Star” művelet keretében, amely a jól ismert márkák jogait sértő hamisított áruk ellen irányul, a rendőri hatóságok Európa-szerte 8 millió hamisított luxus- és sportcikket foglaltak le, ami a 2023-ban lefoglalt 14 millió hamisított termék majdnem fele. A művelet során 264 embert tartóztattak le a hamisítványokkal összefüggésben.

Összesen 552 611 lábbelit, 1 140 343 sportruházati cikket, valamint 5 497 460 hamis logóval ellátott címkét derítettek fel. A lefoglalások azt mutatják, hogy a hamisított termékek nagy része Európában nyer végleges formát, ahol a hamisított logókat címkézetlen termékekre helyezik fel. A hatóságok más súlyos bűncselekményeket is feltártak, például szervezett bűnözést, csempészetet, csalást és pénzmosást.

A „Fake Star” műveletet Spanyolország (Policía Nacional) és Görögország (görög rendőrség) vezeti, az Europol koordinálja, és 18 ország ügynökségei és hatóságai vesznek benne aktívan részt. Az európai hatóságok és szervezetek együttműködése elengedhetetlen a hamisított sportcikkek elleni küzdelemben, a probléma megoldásához és a hamisítványok felszámolásához.