A TISZA fölényesen legyőzte a Fideszt a külképviseleteken

Először fordult elő, hogy a Fidesz vereséget szenvedett a magyar külképviseleteken leadott szavazatokban az Európai Parlamenti választások történetében, ahol a TISZA párt, Magyar Péter vezetésével, szerezte meg az abszolút többséget.

A június 9-én a külképviseleteken szavazó magyar állampolgárok több mint fele, pontosan 50,77 százaléka a TISZA pártra voksolt. Ezzel szemben a Fidesz, amely korábban minden EP választáson diadalmaskodott a követségeken, most csupán 18,67 százalékot ért el, ami jelentősen elmarad az országos 53 százalékos listás eredményüktől, és közel a felére csökkent a 2019-es választásokhoz képest. A Momentum és a Kutyapárt is jobban teljesített a külképviseleteken, előbbi 12,79, utóbbi 9,19 százalékot kapott.

A Fidesz mellett a DK vezette baloldali szövetség is gyengén szerepelt, mindössze 3,8 százalékot szerezve, ami szintén alatta marad az országos eredményüknek. A Mi Hazánk pártja is rosszabbul teljesített, 2,2 százalékot érve el nyugaton.

Az EP választáson a külképviseleteken rekordszámú, összesen 18 661 szavazó vett részt, de ők kizárólag az EP választás szavazólapját kaphatták meg. A legtöbb szavazatot Londonban (2148 fő), Hágában (1464 fő), Brüsszelben (1354 fő), valamint Németország nagyvárosaiban adták le.

Az érvénytelen szavazatok magas aránya is figyelemre méltó, az NVI adatai szerint több mint 1205 érvénytelen szavazólapot találtak, ami az összes leadott szavazat 8 százalékát teszi ki. A Telex elemzése szerint a Fidesz és a DK is rendszeresen gyengébben teljesít a nyugati magyar diaszpórában.