A Skorpió: Magyar katonák elit túlélőképzése

Huszonegy katona kezdte meg a Skorpió névre keresztelt különleges túlélőképzést, de a végére csak heten állták meg a helyüket. Koltai Arnold, a program egykori parancsnoka, aki ma már nyugállományú alezredes és egyetemi oktató, részleteket osztott meg a kiképzésről.

2001-ben a Magyar Honvédség vezérkarától érkezett az utasítás, hogy létre kell hozni egy olyan képzési programot, amely a katonákat a túlélésre, a fogság elkerülésére és a fogságból való szökésre készíti fel. A Skorpió programot Koltai Arnold százados vezette, aki jelenleg védelmi és biztonsági tanácsadó céget vezet. A képzés célja az volt, hogy felkészítse a katonákat minden olyan helyzetre, amellyel konfliktushelyzetben szembesülhetnek.

A kiképzés önkéntes jelentkezők számára indult, akik a Honvédség különböző alakulataiból érkeztek. A hathetes program során a résztvevőknek számos kihívással kellett szembenézniük. Az első héten a tájékozódást tanulták, kezdetben térképpel és tájolóval, majd később mindenféle segédeszköz nélkül, éjjel-nappal. A második héten a túlélési technikáké volt a főszerep: élelem szerzése, állatok elejtése és megnyúzása, menedékhely építése és álcázása, valamint víz beszerzése és fertőtlenítése.

A harmadik héten a katonák a fogságba esés elviselésére készültek fel, megtanulták, hogyan viselkedjenek, ha elfogják és kihallgatják őket. A negyedik héten a szökésre koncentráltak, kihasználva fogvatartóik gyengéit és pszichológiai fogásokat alkalmazva. Az ötödik hét során a visszatérési technikákat sajátították el, hogy elkerüljék a baráti tűz okozta veszélyeket. A zárógyakorlat során a résztvevőknek hóviharban és mínusz fokokban kellett megmenekülniük, miközben két szakasznyi katona kereste őket kutyákkal és minden lehetséges eszközzel.

A kiképzést végül csak heten fejezték be, és bár néhányan még a honvédség állományában szolgálnak, a program nem folytatódott. Koltai Arnold szerint néhány volt tanítványa az Afganisztánban szerzett tapasztalatokat hasznosítani tudta, de a képzés megszűnésének okait nem ismeri.